Fatih Sultan Mehmed'e sunulan kasideler
  1. Tez No: 412211
  2. Yazar: SÜREYYA YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN KIRMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kaside, Divan Şiiri, Fatih Sultan Mehmed, Qasida, Divan Poetry, Fatih Sultan Mehmed
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 400
Özet
Fatih Sultan Mehmed'in dönemi, Türk tarihi ve edebiyatı açısından dönüm noktası sayılabilecek bir dönemdir. Devletin, teşkilatlarını güçlendirerek imparatorluk halini aldığı bu dönemde Fatih'in fethettiği yerler, kültür merkezi haline getirilmiştir. Fatih, sanatçılara büyük önem vermiş kendisi de sanatla uğraşarak bu konuda ne kadar samimi olduğunu göstermiştir. Fatih Sultan Mehmed'in sanata ve sanatçıya verdiği değer edebiyat alanında da hızlı bir gelişmeyi beraberinde getirmiştir. Bu dönemde hem sanatçı sayısı artmış, hem de verilen eserlerin sanat değeri yükselmiştir. Divan Edebiyatı bir gelenek hâlini almış, eserler bu geleneğin kurallarına bağlı kalınarak oluşturulmaya başlanmıştır. Yazılan kasideler de bu eserler arasında ivme kazanan bir yapı oluşturmuştur. Fatih döneminde yaşayan şairlerin kaside yazması yaygınlık kazanmış ve gelenek haline gelmeye başlamıştır. Şairler Fatih'i başta cömertlik, savaşçılık ve hükümranlıkları olmak üzere yönetsel ve kişisel özellikleri bakımından övmüşler, mükemmel bir sultan portesi oluşturmaya çalışmışlardır. Divan Edebiyatıyla gelen Arap ve İran edebiyatlarına ait unsurları ve İslami öğeleri ustalıkla kullanmışlardır. Fatih Sultan Mehmed'e sunulan kasidelerin amacı, Fatih'in beğenisini kazanmak, ona dua etmek ve onun yakın çevresinde olmak için çeşitli durumlarda övgüye mecbur olmaktır. Bunun yanı sıra bu yoldan geçimini sağlamak ve durumunu yükseltmek gibi sebeplerden bir kaçı çevresinde hemen daima kaside yazmışlardır. Çalışmamız saha tarama tekniği ile oluşturulmuş bir tezdir ve bu konuyla ilgili yapılan çalışmaların bir kısmı bu teze dahil edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The period of Sultan Mehmed II, in the way of Turkish history and literature is a period that can be accepted a milestone. In this period which the state become an empire by strengthening their organizations, the places which was conquered by Fatih was converted to cultural centers. Fatih gave great importance to artists and showed how he was sincere about this issue by having an interest in art. The worth which Fatih gave art and artist also brought a rapid improvement in field of literature. In this term, both the number of artists increased, and artistic value of work given rose. Divan Literature was traditionalised, and works was begun to form by being in line with the rules of this tradition. The eulogies written also constituted a structure accelerating among these works. Writing eulogies of the poets who lived in the time of Fatih gained wide currency and began to become a tradition. The poets first praised Fatih in point of managerial and personal characteristics in for his generosity, militancy and emperies, and they tried to originate a great sultan potrait. They used to elements which belongs to Arab and Persian literatures coming with Divan literature and Islamic factors skillfully. The purposes of qasidas presented for Fatih Sultan Mehmet are winning the admiration of Fatih, praying for him and being obligated to praise in various situations to be in the immediate vicinity of him. As well as, qasidas was almost always written around some of the reasons such as making a living by this way and improving status. The study is a thesis which was established with field scanning technique, and some of the works which was researched about this subject was tried to include in the thesis.