Acil servis hastalarında üst havayolu radyolojik ölçümlerinin zor entübasyonu öngörmedeki yeri
The role of upper airway radiological measurements in predicting difficult intubation in emergency
- Tez No: 734106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA CİMİLLİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Radyolojik Ölçüm, Acil Servis, Zor Entübasyon, Bilgisayarlı Tomografi, Radiological Measurement, Emergency Department, Difficult İntubation, Computed Tomography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
AMAÇ: Havayolu yönetimi acil servis hekiminin temel becerilerinden ve acil tıp uygulamasının esaslarındandır. Entübasyon girişiminin başarısızlığı durumunda hipoksi, aspirasyon, arrest gibi ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Özellikle acil koşullarda uygulanan entübasyonun zorluğunun önceden belirlenebilmesi için objektif testlere ve ölçümlere ihtiyaç vardır. Biz çalışmamızda, entübasyon uygulanacak hastalarda yapılan üst hava yolunun radyolojik ölçümlerinin zor entübasyonu öngörücü gücünü saptamayı amaçladık. GEREÇ YÖNTEM: Çalışmamız tek merkezli, prospektif ve gözlemsel olarak yürütülmüştür. 18 yaş üstü acil servise herhangi bir nedenle başvurup servikal ve/veya boyun Bilgisayarlı Tomografi (BT) görüntülemesi yapılmış olan hastalardan, BT çekimi sonrasındaki takip sürecinde havayolu stabilizasyonu amacı ile entübasyon ihtiyacı gelişenler çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar entübasyon esnasında uygulayıcı tarafından belirlenen Cormack-Lehane sınıflamasına göre kolay ve zor entübasyon şeklinde iki gruba ayrılmıştır. Entübasyon işlemi esnasındaki traksiyon ihtiyacı, krikoid bası ihtiyacı, entübasyon deneme sayısı, alternatif yöntem kullanım ihtiyacı ve entübasyon süresi gibi parametrelere bakılmıştır. Hastaların radyolojik uzunluk ve açı ölçümleri uzman bir radyolog tarafından gerçekleştirilmiştir. Aynı şekilde tüm hastalar, çalışma esnasında gözlemci tarafından not edilen veriler kullanılarak Entübasyon Zorluk Skoruna (IDS) göre kolay, orta ve zor havayolu şeklinde üç gruba ayrılmıştır. Gruplar arasında radyolojik ölçümler açısından anlamlı fark olup olmadığı araştırılmıştır. BULGULAR: Çalışmamız %54,6'sı (n=53) kadın, %45,4'ü (n=44) erkek olmak üzere toplam 97 olgu ile yapılmıştır. Çalışmaya katılanların yaşları 25 ile 95 arasında değişmekte olup, medyan yaş 82 yıl olarak saptanmıştır. Hastaların son tanıları incelendiğinde olguların %58.5'i serebrovasküler nedenler ile (n=57), %20.5'i travma nedeni ile (n=20) BT çekilmiş ve entübasyon uygulanmıştır. Olgular Cormack-Lehane direkt laringoskopi sınıflamasına göre zor ve kolay entübasyon şeklinde iki kategoriye ayrıldığında iki grup arasında entübasyon esnasında ekstra 11 traksiyon ihtiyacı, krikoid bası ihtiyacı ve vokal kord pozisyonu açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p< 0.05). Entübasyon süresi zor entübasyon grubunda anlamlı düzeyde yüksek olup, zor entübasyon grubunda tekrarlayan entübasyon girişim ihtiyacı 3 ve üzeri saptanmıştır (p< 0.01). Cormack Lehane'e göre sınıflamaları incelendiğinde, olguların %76,3'ünde (n=74) kolay entübasyon, %23,7'sinde (n=23) zor entübasyon saptanmıştır. Olgular Entübasyon Zorluk Skoruna (IDS) göre sınıflandırıldığında %27,8'inde (n=27) kolay, %62,9'unda (n=61) orta, %9,3'ünde (n=9) zor entübasyon olarak belirlenmiştir. Cormack Lehane sınıflamasına ve IDS skoruna göre gruplar arasında radyolojik uzunluk ve açı ölçümleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmemiştir (p>0,05). SONUÇ: Çalışmamızda, Cormack-Lehane ve IDS skoruna göre zor ve kolay entübasyon hastalarında üst hava yolu radyolojik ölçümleri arasında istatiksel anlamlı ilişki saptanmamıştır. Daha kapsamlı, çok merkezli ve daha yüksek hasta sayısı olan çalışmalar ile radyolojik ölçümler anlamlı saptanabilir. Yeni kanıtlar sunulana kadar acil serviste BT ile üst havayolu radyolojik ölçümlerinin mevcut zor entübasyon öngörücü testlere üstün olduğunu söylemek mümkün değildir.
Özet (Çeviri)
INDTRODUCTION: Airway management is one of the basic skills of the emergency physician and a fundamental emergency medicine practice. In case of failure of intubation attempt, serious complications such as hypoxia, aspiration and arrest may develop. Objective tests and measurements are needed to predetermine the difficulty of intubation, especially in emergency conditions. In our study, we aimed to determine the predictive power of difficult intubation of radiological measurements of the upper airway in patients who will be intubated. MATERIAL AND METHOD: Our study was carried out as a single-center, prospective and observational. Patients over the age of 18 who applied to the emergency department for any reason and had cervical and/or neck Computed Tomography (CT) imaging who developed the need for intubation for airway stabilization during the follow-up period after the CT scan were included in the study. Patients were divided into two groups as easy and difficult intubation according to the Cormack-Lehane classification determined by the practitioner during intubation. Parameters such as traction requirement during the intubation procedure, cricoid compression requirement, number of intubation attempts, need for alternative methods and intubation time were examined. Radiological length and angle measurements of the patients were performed by the radiologist. Likewise, all patients were divided into three groups as easy, medium and difficult airway intubation according to the Intubation Difficulty Score (IDS) using the data noted by the observer during the study. It was investigated whether there was a significant difference between the groups in terms of radiological measurements. RESULTS: Our study was conducted with a total of 97 cases, 54.6% (n=53) female and 45.4% (n=44) male. The ages of the participants in the study ranged from 25 to 95, and the median age was 82 years. When the final diagnoses of the patients were examined of all the patients on whom CT scans were conducted and intubations were performed 58.5% of the cases were due to cerebrovascular causes (n=57), 13 20.5% of cases were due to trauma (n=20. When the cases were divided into two categories as difficult and easy intubation according to the Cormack-Lehane direct laryngoscopy classification, a statistically significant difference was found between the two groups in terms of the“need for extra traction during intubation”,“the need for cricoid compression”, and“the vocal cord position”(p< 0.01). Intubation time was significantly higher in the difficult intubation group, and the need for repeated intubation intervention was found to be 3 or more in the difficult intubation group (p< 0.01). When their classification according to Cormack Lehane was examined, easy intubation was found in 76.3% (n=74) of the cases, and difficult intubation was found in 23.7% (n=23). When the cases were classified according to the Intubation Difficulty Score (IDS), it was determined as easy intubation in 27.8% (n=27), medium intubation in 62.9% (n=61), and difficult intubation in 9.3% (n=9). There was no statistically significant difference between the groups in terms of radiological length and angle measurements according to Cormack Lehane classification and IDS score (p>0.05). CONCLUSION: In our study, no statistically significant correlation was found between upper airway radiological measurements and difficult and easy intubation patients according to Cormack-Lehane and IDS scores. Radiological measurements can be found to be significant with more comprehensive, multi-center studies with a higher number of patients. Until new evidence is presented, it is not possible to say that upper airway radiological measurements with CT in the emergency department are superior to existing difficult intubation predictive tests.