Irak Türkmen edebiyatında Mehmet Ömer Kazancı hayatı – eserleri – edebi şahsiyeti
Iraqi̇ Turkmen li̇terature Mehmet Ömer Kazancı li̇fe - works - li̇terary personali̇li̇es
  1. Tez No: 412248
  2. Yazar: AHMED FARMAN SAEED AL-CHALABY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Irak, Kerkük, Türkmen, Edebiyat, Mehmet Ömer Kazancı, Iraq, Kirkuk, Turkmen, Literature, Mehmet Ömer Kazancı
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Türkler, yüzyıllar boyunca gerek göçebe gerekse yerleşik hayatlarında tüm duygularını dil ve edebiyatla en güzel şekilde ifade etmişlerdir. Türk tarihi ve onun bünyesinde meydana gelen Türk edebiyatının başlangıcı çok eski zamanlara dayanmaktadır. Çok geniş bir sahaya yayılmış olan bir Türk kültürü ve edebiyatı vardır. Bu edebiyatın bir parçasını da Irak'ta yaşayan Türkmenlerin kültürü ve edebiyatı oluşturmaktadır. Anavatanlarından ayrı kalan Türkmenler yıllar boyu başta Baas rejimi olmak üzere muhtelif Arap hükümetlerinin çeşitli baskı ve zorlamalarına maruz kalmalarına rağmen öz varlıklarını koruyarak kültür ve edebiyatlarını devam ettirmişlerdir. Irak Türkmen Türkçesi; Kerkük, Musul, Tuzhurmatı, Telafer, Karatepe, Kifri, Erbil, Altunköprü, Kuştepe, Hanekin ve çevresinde konuşulan bir Türk şivesidir. Kerkük Türkçesi ile Türkiye Türkçesi arasındaki farklar daha çok konuşma dilinde belirginleşmektedir. Kerkük hem tarihsel, toplumsal ve kültürel varlığıyla Türk dünyasının önemli bir yapı taşı hem de Türklerin Arap kültür coğrafyasına açılan kapısıdır. Irak Türkmen edebiyatının önemli bir temsilcisi de şair, yazar ve araştırmacı Prof. Dr. Mehmet Ömer Kazancı'dır. Bu çalışmada Kazancı'nın hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgiler verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Turks have a splendid literary history either during in their tribes' life or in their urban life. That mean Turkish literature has an ancient behaviour through centuries. One of these mass literatures is Iraqi Turkmen piece. However inhabit in northern part of Iraq. Although they had suffered from different pressures on their ethic personate, they went on to pursued Turkish literature on the same line of their literary Works. Iraqi Turkmen have many dialects that extend along Kerkük, Musul, Tuzhurmatu … But literary works aren't different form that is used in Turkey. For example, we studied in this study one of Turkmen letter men by his life and works. This famous person is Mehmet Ömer Kazancı. We tried to study him from various angles, so that can be easy front he coming studies in future.