Yoksulluk kültürü ve sosyal dayanışma geleneği: Yunus Emre Kültür Vakfı örneği
Culture of poverty and tradition of social solidarity: Sample of Yunus Emre Culture Foundation
- Tez No: 412300
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksulluk Kültürü, Vakıf, Sosyal ve Dayanışma Vakıfları
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; Yunus Emre Kültür Vakfı'ndan yardım alan kişilerin sosyal yardımlar ve yoksulluk hakkındaki görüşlerini incelemek ve bu kişilerin tanımlayıcı özellikleri açısından sosyal yardımlar ve yoksulluk hakkındaki görüşlerinde farklılık olup olmadığını belirlemektir. Araştırma sonucunda yoksulluğun gerçek bir olgu mu olduğu, yoksa bir kültür haline mi dönüştüğü yardım alanlar üzerinden ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda hazırlanan anket formu; Karaman ilinde faaliyet gösteren Yunus Emre Kültür Vakfı'ndan yardım alan 410 yoksul kişiye uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılanların tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde yüzde ve frekans analizlerinden, yoksulluk ve yardımlar hakkındaki görüşlerinin belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Katılımcıların tanımlayıcı özelliklerine göre yardımlar ve yoksulluk hakkındaki görüşlerinin incelenmesinde ise t testi, tek yönlü Anova ve Scheffe testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; Yunus Emre Kültür Vakfı'nın yaptığı yardımlarda tarafsız ve adaletli olduğu, yapılan yardımların topluma önemli katkılarının olduğu, ancak yapılan yardımların katılımcıların geleceğe güvenle bakmaları konusunda ve katılımcıların yaşamlarını rahatlatmada yetersiz olduğu belirlenmiştir. Araştırmada yoksullara herkesten önce devletin yardım etmesi gerektiği konusunda bir fikir birliğinin olduğu, yoksulların çocuklarının yoksul bir yaşam sürmeye mahkûm olacağı düşüncesinin ağır bastığı belirlenmiştir. Araştırmada ayrıca katılımcıların tanımlayıcı özeliklerine göre yardımlarla ve yoksullukla ilgili görüşlerinde farklılıkların olduğu saptanmıştır. Eğitim ve gelir düzeyi düşük, çok çocuk sahibi bireyler arasında yoksulluğun kültür haline dönüştüğü gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to examine the views of the people who get shelp from Yunus Emre Culture Foundation about social assistance and poverty and also to define whether there is a differentiation at their thoughts about social assistance and poverty in terms of the descriptive qualities of them..It is aimed to put forward whether poverty a real phenomenon or a culture over the donees. The questionnaire form prepared for the aim was applied to 410 poor people who get help from the Yunus Emre Culture Foundation which operates in Karaman city.Data gained by the questionnaires were evaluated by the means of SPSS 22.0 statistics programme at the computer environment.Percentage and frequency analysis were used to define the descriptive qualities of the participants and average and standart deviation statistics were used to define the views on poverty and socıal solidarity.T-test and Anova and Scheffe test were used to define the views on poverty and social assisstance according to the descriptive qualities of the participants. It is stated as a result of the research that Yunus Emre Culture Foundation is objective and fair on their social solidarity, the subsidies have important contribution on thesociety, however these are in sufficient to relax the participants' lives and their opinions about the future.In consequence of the research it is mostly defined that state should help the poors before everyone and poors'children will have to go on a poor life It is also determined that participants have different views on social assistance and poverty according to their descriptive qualities.It is observed that poverty turn into a culture among the people who have low education and income level and have many children. KeyWords: Poverty, PovertyCulture, Foundation, SocialSolidarityfoundations