Taşeron işçilerinin sosyo - ekonomik durum analizi: Karaman örneği
Analysis of socio - economic condition of subcontractor workers: Karaman sample
  1. Tez No: 412299
  2. Yazar: BANU GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İŞçi, İŞveren, Asıl İŞveren, Alt İŞveren, Employee, employer, primary employer, subcontractor
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
GeçmiŞten günümüze iŞ hayatında pek çok geliŞmeler yaŞanmıŞ, üretim çeŞitliliği giderek artmıŞ, iŞletmeler üretimlerini daha az maliyetle daha kaliteli gerçekleŞtirebilme çabası içine girmiŞlerdir. Minimum maliyetle daha kaliteli üretim için iŞletmeler, asıl iŞlerinin dıŞında kalan iŞlerini alanlarında uzman olan baŞka iŞverenlere bırakmıŞlar ve bunun sonucunda da alt iŞveren (taŞeron) ve taŞeron iŞçisi kavramları ortaya çıkmıŞtır. Bu bağlamda, yapılan bu yüksek lisans tez çalıŞmasında taŞeron olarak çalıŞan iŞçilerin Karaman ili bazında sosyo-ekonomik durumları incelenmiŞtir. ÇalıŞma kapsamında Karaman ilinde 300 taŞeron iŞçisinin katılımı ile bir anket uygulaması gerçekleŞtirilmiŞtir. Elde edilen veriler frekans ve yüzde analizleri ile izah edilmiŞ, ayrıca aralarında iliŞki olduğu düŞünülen bazı değiŞkenler arasındaki iliŞki Ki-kare analizi yardımı ile test edilmiŞtir. ÇalıŞma sonucunda taŞeron olarak çalıŞan iŞçilerin sosyo-ekonomik yapılarının istenilen seviyede olmadığı tespit edilmiŞtir.
Özet (Çeviri)
From past to present many development shave occured in business life, production range has gradually increased and enter prises have gone into the effort to produce with higher quality at less cost. Businesses have as signed their work out of their core businesses to employers specialized in their field forthe production with higher quality at minimum cost. And accordingly, the concept shave emerged, such as sub-contractor (vendor) and contract labour. In this thesis study conducted with in this context, socio economic circum stances of workers who work as subcontractor in the province Karaman were assessed. A questionnaire was conducted with the participation of 300 contract workers in the province Karaman with in the spoce of the study. The data obtained were explain edby the frequency and percentage analysis. There lation ship between some variable sthougth to be relation ship between them was also tested with the help of Chi-square analysis. As a consequence of this study, it was determined that workers who work as subcontractor do not have the socio-economic structures at the desired level.