Sınıf öğretmenlerinin karar verme stilleri ve iş doyum düzeylerinin tespiti
Decision making style and the determination of the level of job satisfaction of teachers
- Tez No: 412306
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni, Karar verme, İş doyumu, Classroom teachers, Decide, Job satisfaction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırma; sınıf öğretmenlerinin karar verme stilleri ve iş doyum düzeylerini tespit ederek, kişisel özelliklere göre bunların farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Betimsel bir nitelikte olan bu araştırmanın örneklemini 2014-2015 eğitim öğretim yılında Konya ili Meram ilçesinde görev yapan 360 sınıf öğretmeninden oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğretmenlerin karar vermede öz saygı ve karar verme stillerini belirlemek için Orijinali Mann ve Diğ. (1998), tarafından geliştirilen Deniz (2004), tarafından Türkçe"ye uyarlanan Melbourne Karar Verme Ölçeğini (Melbourne Decision Making Questionary) ile öğretmenlerin iş doyum düzeylerini belirlemek için de Dawis England ve Lofquist tarafından geliştirilen Deniz ve Güliz Gökçora tarafından Türkçeye uyarlanan Minnesote İş Doyum Ölçeği (MİDÖ) ve personelin kişisel özelliklerini belirlemek için ise araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin karar vermede özsaygı düzeylerinin yüksek, karar verme stillerinde dikkatli yüksek, kaçıngan, erteleyici ve panik karar verme stilleri ise düşük, iş doyum düzeyleri ise orta seviyenin üzerinde tespit edilmiştir. Kişisel özelliklere göre de gerek karar vermede özsaygı ve karar verme stillerinde gerekse de iş doyum düzeylerinde demografik özelliklerin bazılarında anlamlı bir ilişki bulunurken bazı değişkenlere göre ise anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This research has done to identify teacher“s decision making style whether to change or not in according to their personal characteristics. 360 teachers who work in the district of Konya Meram constitute this research sample that is on 2014-2015 academic year which is a descriptive quality. As a collection data instrument in this research to identify teacher”s self respect and decision making style in decision making who developed by Mann and Diğ that is adapted by Deniz in Turkish to identify teacher"s job satisfaction level that is developed bay Deniz and Güliz Gökçara; Minnesote job satisfaction scale and to identify personal qualifications that is developed by personal information form. It is determined that teachers who involved in that research their self respect level is high in decision making careful in decison making style is low and their job satisfaction level is medium level.While there is a meaningful relation in self respect decision making style in according to the some meaningful changes there is no relation.