Fear of leadership: Conceptualization, implicit and explicit measures
Lider olma korkusu: Kavramsallaştırma, gizil ve doğrudan ölçümleme araçlarının geliştirilmesi
- Tez No: 412323
- Danışmanlar: PROF. ZEYNEP AYCAN, DOÇ. DR. RAHİME ZEYNEP CEMALCILAR, DOÇ. DR. SEDA ERTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: lider olma korkusu, doğrudan/açık ve örtük/gizil ölçümleme, liderlik etme motivasyonu, nevrotiklik, fear of leadership, implicit and explicit measures, concerns over negative consequences of success, motivation to lead, neuroticism, implicit association test
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı Lider Olma Korkusu'nu (LOK) kavramlaştırmaktır. Lider olma korkusu liderlik pozisyonunun getirebileceği olası olumsuz sonuçları göz önünde bulundurarak endişelenmek olarak tanımlanır. Bu kavramı ele almak amacıyla iki farklı çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışan (N= 323) örnekleminden oluşan ilk çalışmada LOK'un doğrudan/açık ölçümlenmesini sağlayan ölçeğin geliştirmesi amaçlanmıştır. Öğrenci (N= 205) örnekleminden oluşan ikinci çalışmada ise LOK'un örtük/gizil ölçümleme aracının geliştirilmesi ve geçerlilik çalışmasının ortaya konulması amaçlanmıştır. Geçerlilik çalışması için de başarının olumsuz sonuçları ile ilgili endişeler, nörotisizm, liderlik motivasyonu, kültürel zeka ve gelecekte lider olma niyeti gibi birçok kavrama yer verilmiştir. Keşfedici ve doğrulayıcı faktör analiz sonuçları LOK'un üç boyutlu (iş-aile ve kişisel hayatı dengeleyememe korkusu, başarısızlık korkusu ve başkalarına zarar verme korkusu) bir kavram olduğunu ortaya koymuştur. Korelasyon sonuçlarına göre LOK, başarının olumsuz sonuçları ile ilgili endişeler, nörotisizm ve gelecekte lider olma niyeti ile ilişkiliyken; liderlik motivasyonu ile ilişkili bulunmamıştır. Bunun yanısıra, LOK'u ölçümlemek için geliştirilen doğrudan ve örtük ölçümleme araçları arasında da korelasyon bulunmamıştır. Bütün bu bulgular ölçeğin yapısal ve bağıntılı geçerliliğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to conceptualize a new construct called as fear of leadership (FOL). People with FOL have experienced worries about the possible negative consequences of leadership position. We conducted two different studies to capture this construct. The first study including employee sample (N=323) was done with the purpose of developing explicit measure of FOL while the second study including student sample (N=205) aimed at the development of implicit measure of FOL and the validation of FOL. Several constructs such as concerns over negative consequences of success (CONCOS), neuroticism, motivation to lead (MTL), cultural intelligence (CQ) and future leadership intention were included for the validation purpose. Exploratory and confirmatory factor analyses indicated three-dimensional FOL (i.e. fear of imbalance in work, family and personal life, fear of failure and fear of harming others). The bivariate correlation analysis revealed that FOL was positively correlated with CONCOS, neuroticism and negatively correlated with future leadership intention. However, FOL was not associated with MTL. Furthermore, the explicit and the implicit measures of FOL were not correlated. These results provided support for construct and criterion-related validities of the measure.