Ebeveyni boşanmış bireylerde; benlik saygısı, yalnızlık ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of individuals in self esteem, loneliness and attachment styles, who have divorced parents
  1. Tez No: 412423
  2. Yazar: FATMA ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA BANU SAYINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Divorce, Self - Esteem, Loneliness, Attachment Styles
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmada ebeveyni boşanmış 19 yaş üstü bireylerin benlik saygısı, yalnızlık düzeyleri ve bağlanma stillerin açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Eskişehir ili merkezinde ikamet eden ebeveyni boşanmış toplam 140 birey ile gerçekleştirilmiştir. Ebeveyni boşanmış bireylerin demografik bilgilerini öğrenebilmek için, araştırmacı tarafından demografik bilgi formu geliştirilmiştir. Ebeveyni boşanmış bireylerin benlik saygısını ölçmek için Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, algıladıkları yalnızlık düzeyini saptamak için UCLA Yalnızlık Ölçeği, bağlanma stillerini belirlemek için Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre katılımcıların benlik saygısı, yalnızlık ve kaçınmaları orta düzeyde iken kaygıları yüksek bulunmuştur. Katılımcıların benlik saygısı arttıkça yalnızlıkları da artarken kaçınma ve kaygıları azalmaktadır. Kaçınma cinsiyete göre istatistiksel olarak farklılık göstermektedir ve kadınların kaçınma düzeyleri erkeklere göre daha yüksektir. Yalnızlık yaşa göre istatistiksel olarak farklılık göstermektedir ve yaş arttıkça yalnızlık azalmaktadır. Yalnızlık eğitime göre istatistiksel olarak farklılık göstermektedir ve eğitim yükseldikçe yalnızlık artmaktadır. Benlik saygısı, yalnızlık ve kaçınma anne eğitim durumuna göre istatistiksel olarak farklılık göstermektedir. Anne eğitim durumu arttıkça benlik saygısı ve yalnızlık artmakta iken kaçınma azalmaktadır. Kaygı babanın yeniden evlenme durumuna göre istatistiksel olarak farklılık göstermektedir ve babası tekrar evlenenlerin kaygıları en yüksektir. Benlik saygısı annesi babası boşandıktan sonra hayatına devam ettiği kişiye göre istatistiksel olarak farklılık göstermektedir ve annesi babası boşandıktan sonra annesiyle kalanların benlik saygıları en yüksektir. Benlik saygısı ve yalnızlık gelire göre istatistiksel olarak farklılık göstermektedir ve gelir arttıkça benlik saygısı ve yalnızlık da artmaktadır. Anahtar Kelimler: Boşanma, Benlik Saygısı, Yalnızlık, Bağlanma Stilleri
Özet (Çeviri)
In this research analysis of self - esteem, loneliness and attachment styles of individuals older than 19 who have divorced parents is aimed. Research was conducted in Eskişehir on 140 individuals who have divorced parents. Researcher applied demographic form to be able to get the information of the individuals. Rosenberg Self - Esteem Scale is used to see the range of self - esteem of individuals having divorced parents and UCLA Loneliness Scale is applied to detect the level of loneliness and Experiences in close relations inventory is used to be able to learn the styles of attachment. According to research while the levels of self - esteem, loneliness and avoidance of participants are moderate, the level of anxiety is comparatively high. As the self - esteem level of the participants increases the level of loneliness increases too but avoidance and anxiety decrease. Avoidance shows difference according to gender statistically. Women have more avoidance than men. Loneliness shows difference according to age statistically. As the one gets old the feeling of loneliness decreases. And loneliness shows differences according to level of education . As the one gets more educated, the feeling of loneliness increases. Self - esteem, loneliness and avoidance show difference statistically according to mother's education level. As the level of mother's education increase but avoidance decreases. Anxiety shows difference according to father's marriage situation statistically. The ones whose father gets marry again have the highest level of anxiety. Self - esteem shows difference statistically according to one with whom the individuals carry on his life after parents get divorced. The ones who stay with mother have the highest level of self - esteem. Self - esteem and loneliness show difference according to financial situation. As the input increases self - esteem and loneliness increases too.