Yürüme analizinde bacak kaslarının yüzeyel EMG ile değerlendirilmesi
Evaluation of leg muscles with surface EMG during gait analysis
  1. Tez No: 412448
  2. Yazar: NURŞEN ADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT SABRİ CIĞALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Yürüme Analizi, Yüzeyel EMG, Yer Tepkimesi Kuvveti, M. Tibialis Anterior, M. Gastrocnemius, Gait Analysis, Surface EMG, Ground Reaction Force, M. Tibialis Anterior, M. Gastrocnemius
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma genç erişkinlerde yürüme siklusunun fazları esnasında her iki bacaktaki tibialis anterior kasının ve gastrokinemius kasının medial başındaki YEMG aktivasyonlarını, yürüme parametrelerini (spatio-temporal parametreler) ve yer tepkimesi kuvvetini ölçümlemek, literatür bulgularıyla karşılaştırmak, bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak, nöromusküler ve ortopedik birtakım hastalıkların teşhis ve tedavisinde YEMG kullanımının yaygınlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla yapıldı. Çalışmaya etik kurul onayı alındıktan sonra vücut kitle indeksi (VKİ) 18,5-25 arasında ve 18-26 yaş aralığında olan 20 sağlıklı bayan alındı. Olguların vücut ağırlıkları, boy uzunlukları, baskın ekstremiteleri soruldu. Herhangi bir nöromuskuler yada ortopedik özrü bulunmayan katılımcılar gönüllü onam formlarını doldurularak ve çalışma hakkında bilgilendirilerek çalışmaya alındı. Katılımcıların tibialis anterior kaslarının ve gastrokinemius kaslarının medial başlarının aktif kontraksiyon yaptırıldıktan sonra bulunan ve palpe edilen en şişkin noktaları, alkollü pamukla temizlenip, hafif eritem elde edildikten sonra kurutuldu ve YEMG elektrotları bağlandı. Katılımcıların yürüme parametrelerine ait kayıtları, kuvvet platformunda ölçülen YTK değerleri ve YEMG analizleri, Zebris FDM duruş ve yürüme analizi sistemi, Zebris Kas aktivitesi kaydı için EMG Bluetooth Ölçüm Sistemi ve WinFDM programı kullanılarak yürüme platformunda, normal yürüyüş hızında ve her bir katılımcıdan 3 ölçüm alınarak kaydedildi. Araştırmamız sonucunda sağ ayak rotasyon derecesi, sol ayak rotasyon derecesinden fazlaydı ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0,05). Gastrokinemius kasının medial başının yürüme siklusunun fazlarında ki YEMG sinyal sıra ortalaması değerlerine baktığımızda ise hem sağ hem de sol bacakta en aktif olduğu fazın tekli destek fazı olduğu görülmüştür. Diğer fazların sinyal sıra ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir (p>0.05). YEMG ölçümlerinin kas aktivasyonları hakkında önemli bilgiler verdiği, yürüme analizinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacağı, daha birçok alanda kullanılabileceği ve kullanımının yaygınlaşması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to measure the sEMG activation during gait cyclus of m. tibialis anterior and m. gastrokinemius medialis muscles of each young adult leg, to observe the similarities and differences of gait parameters (spatio-temporal parameters) and Ground Reaction Force (GRF) between the phases, to compare our findings with the scientific literature, and to serve the better understanding of using sEMG for neuromuscular and ortopedic anomalies. After receiving approval from Human Subject Comittee, twenty healthy women of ages between 18 and 26 with a body mass index of 18.5 through 25 were studied. These subjects were informed about the study and were selected among people who have no neuromuscular or orthopedic abnormalities. Subjects' weight, height, and dominant limbs were recorded. Gastrocnemius medialis and tibialis anterior muscles of the subjects were palpated with active contraction, then swallowed parts were cleaned with alcoholic cotton and sEMG electrots were connected after the muscle turns into slight erythema. Records of gait parameters, GRF values measured on the force platform and sEMG analysis were measured three times in normal gait pace on a gait platform with FDM stance and gait analysis system, EMG bluetooth measurement system and WinFDM software for Zebris muscle activity records. According to this research, the right leg rotation angle was larger than that of the left leg. This difference were found to be statictically meaningful (p0.05). When sEMG signal rank values analized for m. gastrokinemius medialis muscle in the gait cyclus, single support phase is observed to have the highest activity for both legs. There is no statistical importance of the difference of the average signal rank values for the other phases (p>0.05). As a result, sEMG gives important information about muscle activation. sEMG will also contribute better understanding of gait analysis. It should be promoted to use sEMG as an alternative solution to the existing applications.