Unilateral serebral palsili hastalarda ayak deformiteleri, kas mimarisi ve fonksiyonel durum arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between foot deformities, muscle architecture, and functional status in patients with unilateral cerebral palsy
- Tez No: 972547
- Danışmanlar: PROF. DR. ECE ÜNLÜ AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Unilateral cerebral palsy, foot deformities, muscle architecture, baropodometric analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pediatrik Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, unilateral serebral palsili (USP) çocuklarda ayak deformiteleri, kas mimarisi, baropodometrik değerlendirme ve fonksiyonel durum arasındaki ilişkiyi saptamak ve sağlıklı kontrollerle olan farklılığı ortaya çıkarmaktı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 20 USP'li ve 20 yaş ve cinsiyet uyumlu sağlıklı çocuk dahil edildi. Katılımcıların demografik verileri sorgulandı. Alt ekstremite muayenesi ile gerçek ve zahiri bacak boyu uzunluğu, baldır çevresi, metatars çevresi ve ayak boyu ölçümü yapıldı. Ayak deformiteleri gözlemsel olarak değerlendirildi. Bacak kas mimarileri ultrasonografik ölçümle değerlendirildi. Tibialis anterior (Ta), tibialis posterior (Tp) kasları, peroneal kaslar (Pk), gastroknemius medialis (Gm), gastroknemius lateralis (Gl), soleus (Sol) kaslarının kesit alanı (KA), kalınlıkları, en uzun fiberleri ve pennasyon açıları ve aşil tendon kalınlığı ölçüldü. Fonksiyonel motor beceriler; Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (TUG), Zamanlı Otur Kalk Testi (OKT), 1 Dakika Yürüme Testi (1DYT), Pediatrik Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (WeeFIM) kullanılarak değerlendirildi. Statik ve dinamik baropodometrik ölçümleri yapıldı. Bulgular: Gruplar yaş, cinsiyet ve vücut kitle indeksi açısından benzerdi (p>0.05). Ayak deformitesi etkilenen tarafta %75, etkilenmeyen tarafta %40 saptanırken, kontrol grubunda ise %10 oranında görüldü. Etkilenen bacak ve sağlıklı nondominat bacak arasında baldır çevresi açısından anlamlı fark saptandı (p<0,05). Hasta grubunun etkilenmeyen baldır çevresi sağlıklı grubun dominant baldır çevresinden anlamlı olarak düşüktü (p<0,05). Etkilenen tarafta gerçek bacak boyu, baldır çevresi, ayak uzunluğu ve metatars çevresi etkilenmeyen bacaktan anlamlı olarak düşüktü (p<0,05). Ultrason ölçümlerinde Ta, Tp, Gm, Gl, So alan, Ta, Tp, Gm kalınlık, Ta, Tp, Pk, So uzun fiber açısından anlamlı fark saptandı (p<0,05). Etkilenmeyen ekstremite ve sağlıklı dominant ekstremite karşılaştırıldığında; Ta ve So uzun fiber açısından anlamlı fark saptandı (p<0,05). Serebral Palsi grubuda grup içi değerlendirmelerde; Ta, Gm, Gl, So alan, Ta ve Tp kalınlık etkilenen ekstremitede anlamlı olarak düşük saptandı (p<0,05). Baropodometrik analizde etkilenen tarafın arka ayak temas yüzey alanı düşükken, sağlam tarafta ön ayak temas alanı yüksek saptandı (p<0,05). Wee-FIM, OKT, TUG, 1DYT ile kas ölçümleri arasında anlamlı korelasyon mevcuttu (p<0,05). Sonuç: Unilateral serebral palsili çocukların etkilenen tarafının kas mimari özellikleri et- kilenmeyen taraftan ve sağlıklı taraftan farklıydı. Etkilenmeyen tarafta sağlıklı popülasyona kıyasla artmış ayak deformiteleri görüldü. Bu farklılıklar unilateral SP'li çocukların fonksiyonel beceri düzeylerini etkilemişti. Anahtar Kelimeler; Unilateral serebral palsi, ayak deformiteleri, kas mimarisi, baropodometrik analiz
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the relationship between foot deformities, muscle architecture, baropodometric assessment and functional status in children with unilateral cerebral palsy (UCP) and to reveal the differences from healthy controls. Materials and Methods: The study included 20 USP and 20 age- and gender-matched healthy children. Demographic data of the participants were questioned. Lower extremity examination was performed and actual and apparent leg length, calf circumference, metatarsal circumference and foot length were measured. Foot deformities were evaluated observationally. Leg muscle architectures were evaluated by ultrasonographic measurement. Cross-sectional area (KA), thickness, longest fibers and pennation angles of tibialis anterior (Ta), tibialis posterior (Tp) muscles, peroneal muscles (Pk), gastrocnemius medialis (Gm), gastrocnemius lateralis (Gl), soleus (Sol) muscles and Achilles tendon thickness were measured. Functional motor skills were evaluated using Timed Up and Go Test (TUG), Timed Sit and Go Test (OKT), 1 Minute Walk Test (1MWT), Pediatric Functional Independence Measure (WeeFIM). Static and dynamic baropodometric measurements were performed. Results: The groups were similar in terms of age, gender and body mass index (p>0.05). Foot deformity was found to be 75% on the affected side and 40% on the unaffected side, while it was seen as 10% in the control group. A significant difference was found between the affected leg and the healthy nondominant leg in terms of calf circumference (p<0.05). The unaffected calf circumference of the patient group was significantly lower than the dominant calf circumference of the healthy group (p<0.05). Actual leg length, calf circumference, foot length and metatarsal circumference were significantly lower on the affected side than the unaffected leg (p<0.05). In ultrasound measurements, significant differences were found in terms of Ta, Tp, Gm, Gl, So area, Ta, Tp, Gm thickness, Ta, Tp, Pk, So long fibers (p<0.05). When the unaffected extremity and the healthy dominant extremity were compared; a significant difference was found in terms of Ta and So long fibers (p<0.05). In the within-group evaluations in the cerebral palsy group; Ta, Gm, Gl, So area, Ta and Tp thickness were significantly lower in the affected extremity (p<0.05). While the hindfoot contact surface area of the affected side was lower, the forefoot contact area was higher on the healthy side in baropodometric analysis (p<0.05). There was a significant correlation between Wee-FIM, OKT, TUG, 1MWT and muscle measurements (p<0.05). Conclusion: The muscle architectural features of the affected side of children with unilateral cerebral palsy were different from the unaffected side and the healthy side. Increased foot deformities were seen on the unaffected side compared to the healthy population. These differences affected the functional skill levels of children with unilateral CP.