Psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin intihara yönelik tutumları
Attitudes towards suicide of the nurses working at psychiatric wards
- Tez No: 412463
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: intihar, psikiyatri hemşireliği, tutum, psikiyatri hastası, intihara yönelik tutumlar, suicide, psychiatric nursing, attitude, psychiatric patient, attitudes towards suicide
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Tanımlayıcı ve kesitsel özellik taşıyan araştırma, psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin intihara yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Örneklem, psikiyatri tanı ve tedavi hizmetlerinin sunulduğu bir Sağlık Bakanlığı hastanesinde çalışan 106 hemşireden oluşmuştur. Veriler, Bilgi Formu aracılığıyla toplanmıştır. Formun birinci ve ikinci bölümü, hemşirelerin kişisel ve mesleki özelliklerini, intihar ve psikiyatride çalışma süreci ile ilgili deneyimlerini kapsayan 26 sorudan, üçüncü bölümü ise Salander-Renberg ve Jacobsson (2003) tarafından geliştirilen İntihara Yönelik Tutum Anketi kapsamına dayalı 37 tutum ifadesinden oluşmaktadır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler (frekans, yüzdelik dağılım, aritmetik ortalama, standart sapma, aralık, minimum-maksimum değerler), Kruskal Wallis, Mann Whitney-U ve Spearman Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Hemşirelerin, yaş ortalaması 34,77±7,93 olup, %86,8'i (n:92) kadın, %61,3'ü (n:65) evli, %42,5'i (n:45) lisans mezunudur. Hemşirelerin intihar düşüncesi ve planı hiç yoktur, sadece 4 kişi (%3,8) daha önce intihar girişiminde bulunduğunu belirtmiştir. Hemşirelerin çevresel intihar deneyimlerine bakıldığında arkadaşlarında intihar düşüncesinin en fazla olduğu görülmüştür. Hemşirelerin hemen hemen yarısının intiharın engellenebileceğini (%46,2; n=49) ancak onaylanamayacağını (%39,6, n=42), intihar öncesinde uyarıcı işaretler olmadığını %51,9 ve n=55), intihar eden kişilerin genellikle akıl hastası olmadığını (n=53, %50) düşündükleri belirlenmiştir. Ailelerinde intihar planı/düşüncesi/tehdidi deneyimi olan hemşireler, intihara yönelik daha kabul edici tutum göstermiş ve herkesin intihar edebileceğini belirtmiştir (Zmw=-2,296/p=0,02). Hemşirelerin yaş, hastaya bakım vermede yeterlilik düzeylerini algılama gibi bazı değişkenler ile intihara yönelik tutum ifadelerine katılımları arasında ilişki bulunmuştur. Psikiyatri hemşirelerinin bireysel ve mesleki deneyimlerinin tutumlar üzerinde etkisi vardır. Hemşirelere, intihar eden hastaya bakım verme yeterliliklerinin arttırılması ve olumlu tutum değişikliklerinin sağlanması için uygulamalı eğitimler ve mesleki rehberler hazırlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study with cross-sectional descriptive design is to determine the nurses' attitudes working at psychiatric wards towards suicide. The study population was composed of 106 nurses working at psychiatric wards in a Ministy of Health State Hospital. Data is collected by“Information Form”. First and second section of form include 26 questions, the nurses' personal and professional specialties, suicidal experiences and working experiences in psychiatry plus. The third part, 37 questions, includes Attitudes towards Suicide Questionnaire (ATTS) by Salander-Renberg ve Jacobsson (2003). Data analysis was performed using descriptive statistics (percentage, mean, standard deviation, range, minimum-maximum scores), Kruskall Wallis, Mann Whitney-u Test and Spearman Rank Correlation Analysis. Mean age of nurses was 34,77±7.93, 86,8%(n:92) were female, 61.3%(n:65) were married, 42,5%(n:45) were graduated from university. Nurses had neither suicidal thoughts nor plan however only 4 of them (3,8 %) had attempted suicide. Nurses' environmental suicidal experiences were mostly seen on suicidal thoughts by friends. Almost half of the nurses believed that suicide can be prevented (46,2 %; n=49) but can never be justified (39,6 %; n=42), suicide happens without warning (51,9 %, n=55) and people who commit suicide are not usually ill (50 %, n=53). Nurses who were experienced suicidal plan/thought/threat in family showed that suicide is acceptable and anybody can commit suicide (Zmw=-2,296/p=0,02). The age and the perception of the efficiency of caring suicidal patients were correlated with some of ATTS questions. Psychiatry nurses have an impact on attitudes towards suicide with their personal and professional experiences. There should be prepared practical training and professional guidelines to improve the efficiency of caring suicidal patients and provide the positive changing on attitudes.