İmplante edilebilen kardiyoverter defibrilatör (ICD) hastalarında algılanan sosyal destek ve umutsuzluk düzeyleri
Implantable cardioverter defibrillator (ICD) in patients perceived social support, and hopelessness
- Tez No: 412473
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İmplante edilebilen kardiyoverter defibrilatör, algılanan sosyal destek, umutsuzluk, psikososyal, Implantable Cardioverter Defibrillator, perceived social support, hopelessness, despair, psychosocial
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma, Dr. Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Disritmi Polikliniği'ne başvuran, ICD takılmış hastaların algılanan sosyal destek ve umutsuzluk düzeylerini belirlemek amacıyla planlanmış, tanımlayıcı ilişki arayıcı niteliktedir. Araştırmanın evrenini polikliniğe başvuran ve belirtilmiş kriterlere uyan 81 hasta oluşturdu. Araştırmanın verileri konu ile ilgili literatür incelenerek oluşturulan 'Hasta Bilgileri Anket Formu' ile Beck Umutsuzluk Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılarak toplandı. Araştırmada elde edilen veriler I.B.M. SPSS (Statistical PackageforSocialSciences) for Windows 21. programı kullanılarak analiz edildi. Araştırma sonucunda umutsuzluk düzeyinin en çok aileden algılanan sosyal destek düzeyinden etkilendiği, algılanan sosyal desteğin arttıkça da umutsuzluğun azaldığı bulundu. ICD takılmış kadın hastaların ve son bir yıl içinde yoğun bakım yatışı olmayan hastaların arkadaşlarından algıladıkları sosyal destek puan ortalamaları daha yüksek bulundu. Evli olan ICD hastaların aileden algıladıkları sosyal destek puanları daha yüksek bulundu. Son bir yıl içinde yoğun bakım ünitesinde yatma durumu ve şok uygulandığı sırasında yanında birisinin olmaması durumunun umutsuzluğu arttırdığı bulundu.
Özet (Çeviri)
This research is planned to determine the perceived social support and hopelessness levels in Implantable Cardioverter Defibrillator (ICD) patients who were admitted to the dysrhythmia policlinic of Dr. Siyami Ersek Hospital and it explores descriptive relationships. The study population is 81 patients, who meet the specified criteria and were admitted to Dr. Siyami Ersek Hospital polyclinic in Istanbul. Research data is collected by using the 'Patient Information Questionnaire', which is designed by studying the relevant literature on the subject and by using the metrics 'Beck Hopelessness Scale' and 'Multidimensional Scale of Perceived Social Support'. The data obtained in the study I.B.M.SPSS.21 were analyzed using the program. Results of the study shows that the hopelessness level is mostly affected by the perceived social support level from family. Hopelessness level is reduced with the increase of the level of perceived social support. It was found that; female ICD patients and patients that were not hospitalized at intensive care in the last one year period, compared to the other sub-dimensions, havea higher level of perceivedsocial support from the friends.On the other hand, married patients' perceived social support from the family were found to be higher. It was found that, some situations, being hospitalizedat intensive care in the last one year and being alone while receiving shock therapy increases the hopelessness level.