Hiperhomosisteinemik sıçanlarda N-asetilsistein uygulamasının oksidatif stres ve insülin direnci üzerine etkisi
The effect of n-acetylcysteine (NAC) treatment on oxidative stress and insulin resistance in hyperhomocysteinemic rats
  1. Tez No: 412484
  2. Yazar: GAMZE KONDAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MÜJDAT UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperhomosisteinemi, Homosistein Tiyolakton, N-Asetilsistein, Oksidatif Stres, Đnsülin Direnci, Hyperhomocysteinemia, Homocysteine Thiolactone, N-Acetylcysteine, Oxidative Stress
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Yüksek homosistein (Hcy) düzeyleri toksik etkilere sahiptir. Hcy'nin bir tiyoesteri olan homosistein tiyolakton (HcyT) Hcy'ye bağlı toksisitede önemli bir rol oynar. Bu çalısmada, HcyT'nin iki farklı dozunun (100 mg/kg ve 500 mg/kg içme suyunda) serum Hcy düzeyleri, karaciğer ve böbrekte prooksidan-antioksidan denge ve insülin direnci üzerine etkileri arastırıldı. Antioksidan bir bilesik olan N-asetil sisteinin (NAC; 10 g/kg yem içerisinde, w/w) HcyT'ye bağlı toksisiteyi azaltma potansiyeli incelendi. Bu amaçla, dokularda reaktif oksijen türleri (ROS) olusumu, malondialdehit (MDA), glutatyon ve total antioksidan aktivite (ferric reducing antioxidant power; FRAP) seviyeleri ile süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px) aktiviteleri tayin edildi. Serumda glikoz ve insülin düzeyleri ile böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri değerlendirildi. HcyT her iki dozda da serum Hcy düzeylerini yükseltti, ancak karaciğer ve böbrek fonksiyon test sonuçlarında değisikliğe sebep olmadı. HcyT 500, karaciğerde antioksidan parametreleri değistirmeksizin ROS olusumunu, MDA düzeylerini ve insülin direncini yükseltti. Böbreklerde ise ROS ve MDA seviyeleri ile SOD ve GSH-Px aktivitelerini arttırdı. HcyT 100 uygulanan sıçanlarda, böbreklerde prooksidan-antioksidan parametrelerde bazı değisiklikler gözlenmesine karsın, karaciğerde bir değisiklik olusmadı. NAC uygulaması, incelenen dokularda HcyT'ye bağlı ROS ve MDA düzeyleri ile antioksidan enzim aktivitelerinde görülen artısları azalttı. Buna karsın, NAC insülin direncini veya karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını etkilemedi. Bulgularımız NAC uygulamasının Hcy düzeylerini düsürmede ve Hcy'ye bağlı karaciğer ve böbrekte gelisen oksidatif stresi azaltmada etkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
High levels of homocysteine (Hcy) have toxic effects. Homocysteine thiolactone (HcyT), a thioester of Hcy, plays an important role in Hcy-induced toxicity. In this study, the effect of two doses of HcyT (100 mg/kg and 500 mg/kg in drinking water) on serum Hcy levels, hepatic and renal prooxidant–antioxidant balance and insulin resistance were investigated. The ability of N-acetylcysteine (NAC; 10 g/kg in the diet, w/w), an antioxidant compound, to reduce HcyT-induced toxicity was evaluated. For this reason, reactive oxygen species (ROS) formation, malondialdehyde (MDA), glutathione and ferric reducing antioxidant power (FRAP) levels and superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GSH-Px) activities were determined in the tissues. Glucose and insulin levels, liver and kidney function tests were measured in serum. HcyT at two doses increased serum Hcy levels, but results of liver and kidney function tests remained unchanged. HcyT 500 increased hepatic ROS formation, MDA levels and insulin resistance without any changes in hepatic antioxidant parameters. HcyT 500 caused increased renal ROS and MDA levels and SOD and GSH-Px activities. Some changes in prooxidant-antioxidant parameters were also observed in the kidney, but not in the liver of HcyT 100- treated rats. NAC treatment decreased serum Hcy levels and HcyT-induced increases in ROS and MDA levels and antioxidant enzyme activities in examined tissues. However, NAC did not change insulin resistance and liver and kidney function tests. We conclude that NAC treatment may be effective in decreasing Hcy levels and Hcy-induced hepatic and renal oxidative stress.