Adana Gençlik hizmetleri ve Spor İl müdürlüğü'nde çalışmakta olan antrenörlerin tükenmişlik ve iş doyum düzeylerinin incelenmesi
The investigation of burnout and job satisfaction levels of trainers working in Adana provincial directorate of youth services and sports
  1. Tez No: 412511
  2. Yazar: TOYKAN TÜRKÖZÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ENVER DÖŞYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenör, İş Doyumu, Tükenmişlik
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı; Adana ilinde yer alan Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı olarak göre yapan antrenörlerin mesleki tükenmişlik ve iş doyum düzeylerinin belirlenmesidir. Yapılan çalışmada, antrenörlerin“yaş, cinsiyet, medeni durumları, çalışma yılı, branşlarına ve gelir düzeyleri”değişkenlerine göre mesleki tükenmişlik ve iş doyumları incelenmiştir. Araştırmanın evrenini Adana ilinde yer alan Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı olarak çalışan antrenörler oluştururken, örneklemini 01.02.2015 – 28.02.2015 tarihleri arasında Adana ilinde yer alan Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı olarak çalışan 151 antrenör oluşturmaktadır. İş doyumu ve tükenmişlik düzeylerine ait bulgular anket yoluyla elde edilmiştir. Ölçme aracı olarak araştırmacı kişisel bilgi formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve Minnesota İş Doyum Ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmada istatistiksel analiz yöntemi olarak student-t testi ve ikiden fazla değişken karşılaştırmalarında Anova, normal dağılım göstermeyen parametrelere de Mann Whitney U testi ve ikiden fazla değişken karşılaştırmalarında Kruscal Wallis testleri kullanılmıştır. Çalışmaya ait bulgulara bakıldığında, antrenörlerin tükenmişlik düzeyi ölçek puanı 48,2+5,8 negatif eğimli olduğu gözlenirken, Minnesota iş doyum ölçek puanı ise 75,1+6,3 olarak pozitif olarak bulunmuştur. Araştırmanın sonucunda Adana ilinde yer alan Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı olarak çalışan antrenörlerin medeni durum ve çalışma yılı değişkenlerine ait hipotezlerin istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar göstermediği (p > 0,05), yaş, cinsiyet, branş değişkeni ve gelir değişkenleri ile hipotezlerin ise istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği saptanmıştır (p < 0,05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the burnout and job satisfaction levels of trainers working in Adana Provincial Directorate of Youth Services and Sports. In the study, the burnout and job satisfaction levels of the trainers were investigated according to the variables of“age, gender, marital status, working years, branches and income levels”. While the population of the study consisted of the trainers working in Adana Provincial Directorate of Youth Services and Sports, the sample of the study consisted of 151 trainers who worked under Adana Provincial Directorate of Youth Services and Sports between the dates of 01.02.2015 and 28.02.2015. The findings about burnout and job satisfaction levels were obtained through a questionnaire. As the assessment tool, researcher personal information form, Maslach Burnout Scale and Minnesota Job Satisfaction Scale were used. In the research, student t-test and Anova, in the comparison of more than two variables, Mann-Whitney U test, in parameters which did not show normal distribution, Kruscal Wallis test, in the comparison of more than two variables were used as the statistical analysis methods. When the findings of the study were analyzed, it was seen that the burnout level scale scores of the trainers were 48.2 +- 5.8, negative biased while Minnesota Job Satisfaction Scale score was found as 75.1 +- 6.3 positive.