Mamografide saptanan mikrokalsifikasyonların bı-rads kriterlerine (5. baskı) göre değerlendirilmesi ve yorumcular arasındaki farklılığın araştırılması
Evaluation of microcalcifications detected in mammography by bi-rads criteria (5TH edition) and investigation of interobserver variability
  1. Tez No: 412579
  2. Yazar: ASİYE DAĞDELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA ÖZBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Microcalcification, mammography, vacuum biopsy, BI-RADS
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı mamografide saptanan mikrokalsifikasyonların 2013 yılında yayınlanan en güncel BI-RADS kriterlerine göre değerlendirilmesi sırasında yorumcular arasında ortaya çıkan uyumun ve farklılığın araştırılmasıdır. Çalışmaya Ocak 2010-Ocak 2013 tarihleri arasında mamografilerinde mikrokalsifikasyon saptanmış ve histopatolojik tanıları bulunan 68 hasta dahil edildi. 68 hastanın mamogramları 6 radyolog tarafından, birbirinden bağımsız olarak değerlendirildi. Mikrokalsifikasyon morfolojisi, dağılımı ve BI-RADS sonuç kategorileri için ikili ve toplam uyum oranları araştırıldı. Yorumcular arası ikili uyum oranlarına bakıldığında en yüksek uyum her ikisi de meme radyolojisi alanında tecrübeli olan yorumcular arasında sağlandı(uyum oranı k değerleri: mikrokalsifikasyon morfolojisinde 0.6, mikrokalsifikasyon dağılım paterninde 0.6 ve BI-RADS sonuç kategorisinde 0.5). Tüm yorumcular arasında en düşük uyum BI-RADS sonuç kategorizayonunda (k:0.11), en yüksek uyum ise mikrokalsifikasyon dağılım paterni tariflemesinde (k:0.43) saptandı. Mikrokalsifikasyon morfolojisi tariflemede tüm yorumcular arasındaki k değeri 0.24 olup uyum minimal idi. Pozitif öngörü değerlerine bakıldığında tüm yorumcularda malign vakalar BI-RADS 4B ve 4C içerisinde değerlendirildi. Sonuç olarak BI-RADS terminolojisi genel olarak memedeki mikrokalsifikasyonları tariflemede ve değerlendirmede minimal-orta derecede başarılı bulunmuştur. Ancak beşinci baskıda yapılmış olan değişikliklere rağmen morfoloji ve sonuç kategorisi tanımlanmasında daha objektif kriterlere ihtiyaç duyulmaktadır. Beşinci baskının özellikle mikrokalsifikasyon sonuç kategorisi için getirmiş olduğu“daha şüpheci yaklaşım”meme kanseri atlanma olasılığını azaltacaktır. Her alanda olduğu gibi meme radyolojisi alanında da bilgi birikimi ve klinik tecrübe, doğru tanı ve ayırıcı tanı yapılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu ve benzeri çalışmalar ile elde edilecek sonuçlar daha sonraki BI-RADS güncellemelerinde yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to evaluate microcalcifications detected in mammography by the most recent BI-RADS lexicon published in 2013 and to investigate interobserver variability and consistency. 68 patients, whom microcalcifications spotted in mammographies between January 2010 – January 2013 and had histopathological diagnosis, included in this study. Mammograms of 68 patients evaluated independently by 6 radiologists. Dual and total consistency rates are investigated for morphology of microcalcifications, distribution pattern and BI-RADS results. Highest interobserver dual consistency rate is achieved between observers who are experienced in breast imaging ( consistency k values: 0,6 in morphology of microcalcifications, 0,6 in distribution pattern and 0,5 in BI-RADS results). Lowest total interobserver consistency rate is in BI-RADS results category (k:0,11) where as highest is in distribution pattern (k:0,43). Consistency rate of defining morphology of microcalcifications between all observers is minimal with a k value of 0,24. In the case of positive predictive value, all observers interpreted malignant lesions as BI-RADS 4B and 4C. As a result, BI-RADS terminology proved to be minimal-moderate successful in determining and evaluating microcalcifications in breast. In spite of recent changes in 5th edition, more objective criterias are needed for evaluation of morphology and result category.“More skeptical approach”that presented with 5th edition for microcalcification result category will decrease the chance of possibility to skip breast cancer. As in all other medical fields, knowledge and clinical experience play an important role in making differential and right diagnosis in the field of breast radiology. The results gained from this and similar studies will shed light to next BI-RADS updates.