Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı yöneticilerinin karar verme stillerinin karşılaştırılması
The comparison of decision making styles of managers at Youth and Sports Ministry and Education Ministry
- Tez No: 412648
- Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN KALKAVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Karar vermede özsaygı, Karar verme stilleri, Self Esteem in Decision Making, Decision making styles
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırma, Gençlik ve Spor Bakanlığı yöneticileri ile Milli Eğitim Bakanlığı yöneticilerinin karar vermede öz saygı ve karar verme sitillerinin bazı değişkenler bakımından karşılaştırılmasını amaçlamaktadır. Araştırmaya, Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan 12 Genel Müdür yardımcısı, 29 Daire Başkanı, 101 Şube Müdürü olmak üzere toplam 142 yönetici ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 16 Genel Müdür yardımcısı, 56 Daire Başkanı ve 122 Şube Müdürü olmak üzere toplam 194 yönetici gönüllü olarak katılmışlardır. Yöneticilerin karar vermede özsaygı ve karar verme stillerini ölçmek için, 1998 yılında Mann ve diğerleri tarafından geliştirilen ve Deniz tarafından 2004 yılında Türkçeye uyarlanan“Melbourne Karar Verme Ölçeği I-II”kullanılmıştır. Karar vermede özsaygı düzeyini belirleyen MKVÖ I ölçeği, karar vermede özsaygıyı (kendine güven) belirlemeyi amaçlayan bir ölçektir. MKVÖ II ise bireyin karar verme stillerini belirleyen bir ölçektir. Elde edilen veriler, microsoftexcel 2010 programında kaydedilmiştir. Verilerin analizinde, betimsel istatistik teknikleri ile birlikte 0,05 anlamlılık düzeyinde; Cinsiyet, Kurum, ve Medeni Durum için bağımsız gruplar t-testi ve Yaş, Kurumda Çalışma Süresi, Görev Süresi için tek yönlü varyans (ANOVA) analizi uygulandı. Test sonuçları yaşa bağlı olarak dikkatli karar verme (P0.05) ve erteleyici karar verme'de (P>0.05) bakılan tüm diğer parametrelerde ise önemli bir fark bulunmadı. Yine Karar verme stilleri alt ölçeklerinde de bakılan tüm parametreler bakımından önemli bir fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
In this study it was aimed that to compare self-esteem and decision making styles of the youth and sports ministry and ministry of education managers in point of some variables. Total 142 Participants from Ministry of Youth and Sports as 12 assistant general managers, 29 bureau directors, 101 branch director and totally 194 people as 16 assistant general managers, 56 bureau director, and 122 branch directors from Ministry of Education were volunteered to this study. Melbourne Decision Making Questionnaire I-II that was developed by Mann and et al, 1998 and adapted to Turkish by Deniz, 2004 was used to measure self-esteem and decision making styles of managers. MDMQ I is a questionnaire for measuring the level of self-esteem in decision making process. MDMQ II is a kind of questionnaire that determines decision making styles of individuals. All data were recorded in Microsoft Excel 2010 program. In analyzing data T test was used to compare gender, institution, and marital status and one way ANOVA test was used for analyzing age, working duration in institution, working term (duration) at p0.05) and procrastination decision making (P>0.05). Moreover, there were no significant differences at any subscales of decision making styles.