Acil serviste kan ve kan ürünü transfüzyonu yapılan hastaların özellikleri ve maliyetlerini etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Investigation of patients' feature getting blood/blood components transfusion in E.R. and cost-effecting factors
  1. Tez No: 412737
  2. Yazar: ASİYE HÖBEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TÜRKÇÜER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: kan transfüzyonu, acil servis, maliyet analizi, kan ürünleri
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Giriş ve amaç: Kan transfüzyonu özel bir doku transplantasyonu olarak tanımlanabilir. Çoğu kez hayat kurtarıcı iken bazen gereksiz yere uygulanarak öldürücü bir nitelikte kazanabilir. Ana amaç kaybedilen kanın yerine konmasıdır. Küçük ve önemsiz kan kayıplarında sıklıkla transfüzyona başvurulduğu görülmektedir. Transfüzyon kararı verirken, sağlanacak yarar ve doğuracağı sorunlar iyice değerlendirilmelidir. Aynı zamanda kan transfüzyonu gereksiz yere uygulandığı takdirde hem direk olarak maliyeti arttırmakta, hem de komplikasyon geliştiği takdirde bu komplikasyonların tedavisi açısından ek bir maliyet artışına sebep olmaktadır. Çalışmamızda acil serviste kan ve kan ürünü transfüzyonu yapılan durumların ve transfüzyon yapılan hastalarda maliyeti etkileyen faktörlerin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Araştırmada Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisinde 01.10.2012-30.09.2014 tarihleri arasında kan ve kan ürünleri transfüzyonu yapılan hastaların dosyaları geriye dönük olarak tarandı. Transfüzyon yapılan hastaların demografik özellikleri, transfüzyon nedenleri, transfüzyon yapılan ürünlerin türleri, transfüzyon miktarı ve maliyetleri incelendi. Bulgular: Çalışmamıza dahil ettiğimiz 1189 hastadan 550 (%46,3)'sinin kadın, 639 (%53,7)'unun erkek olduğu, erkeklerde transfüzyon oranlarının daha yüksek olduğu, çalışma grubumuzun yaş ortalamasının 61,2 olduğu, en fazla transfüzyon yapılan grubun 18-65 yaş arasındaki hastalar olduğu saptandı. Çalışmamızdaki hastaların 854 (%71,8)'üne ES, 702 (%59)'sine TDP, 91 (%7,7)'ine trombosit süspansiyonu transfüzyonu yapıldığı tespit edildi. Transfüzyon oranlarının en yüksek olduğu grupların Hb≤7 ve travma hastaları olduğu görüldü. Kan ürünü giderleri hemoglobini ≤7 olan hastalarda (368.4 TL) hemoglobini >7 olan hasta grubunun kan ürünü giderlerine (202.6 TL) göre anlamlı olarak daha yüksek tespit edildi. İncelediğimiz maliyet değerlerinden kan ve kan ürünü giderlerine ait en düşük değer 44,5 Türk Lirası (TL) iken, en yüksek değer 911,4 TL, toplam maliyeti değerlendirdiğimizde ise en düşük değer 49,5 TL iken, en yüksek değer 1713,16 TL olarak saptandı. Kan ve kan ürünlerinin ortalama maliyeti 251,9 TL iken toplam maliyet ortalaması 404,1 TL olarak bulundu. Toplam maliyet ortalamasının en yüksek olduğu tanı grubunun trafik kazası (860,2 TL); en düşük olduğu tanı grubunun ise INR yüksekliği (243,4 TL) olduğu saptandı. Sonuç: Çalışmamızda hastaların başvuru sırasındaki Hb düşüklüğü ve/veya INR yüksekliği olmasının, travma olmasının ve kanama bulgularıyla başvuran hastaların transfüzyon oranlarının diğer hasta gruplarına göre daha yüksek olduğunu ve dolayısıyla kan ürünü transfüzyonunun hasta maliyetlerini belirgin olarak arttırdığını saptadık. Genel olarak baktığımızda ise cinsiyet, travma varlığı, hastanın yaşı, başvuru sırasındaki Hb, trombosit ve INR değerleri ile transfüzyon varlığı ve transfüzyon ünite miktarının tüm maliyet grupları üzerinde etkisi olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Blood transfusion can be defined as a particular tissue transplantation. Although It is mostly used for saving lives, sometimes using blood transfusion for unnesessary conditions may become life-threatening. Main purpose is replacing the loss blood. In our observations, blood transfusion is frequently used in mild blood loss. Beside its benefits, side effects and possible bad incomes should be considered well when deciding for transfusion. Redundant use of transfusion can cause financial loss directly and indirectly by its complications and treatment. From this point of view , this study is prepared to investigate blood transfusions performing on E.D, blood transfusion requiring statements and analyze cost-effective use of transfusions. Method: This study carried on patients who consult Pamukkale University Hospital E.D. between 01.10.2012-30.09.2014 and get blood /blood component transfusion. Patient files investigated retrospectively and noted their demographic feature, reason for transfusion, type of blood component, amount and cost of transfusion. We tried to clarify reasons for transfusion, diagnose, treatment and transfusion costs, factors effects these costs in a reason-result relationship. Results: Out of the 1189 patients in our study, 550 was female (%46,3) 39 was male (%53,7) and the mean age was 61,2. Rate of getting blood transfusion is higher in male patients. Majority of patients who get blood transfusion is in 18-65 age group. Out of all transfusions, 854 was ES (%71,8), 702 was fresh frozen plasma (%59), 91 was (%7,7) thrombocyte suspension. Transfusion rates seemed high in patients with low Hgb (Hgb≤7) and trauma patients. Cost of transfusion seemed 202,6 TL in patiens who had HGB>7 and 368,4 TL in patients who had Hgb≤7 , higher than Hgb>7 group of patients, respectively. When we estimate cost of blood component, it was between 44,5 TL and 911,4 TL (mean: 251,9 TL) and cost of total treatment was between 49,5 TL-1713 TL (mean: 404,1 TL) . Cost of total treatment was highest in patients who had traffic accident (860,2 TL) and lowest in patients who consult with high INR levels (243,4 TL) Conclusion: In our study, we have found that rate of getting blood transfusion is higher in patients with low Hgb levels, high INR levels , trauma and bleeding than other patients. Therefore blood transfusion increases the cost of treatments. In general overview, gender, age, presence of trauma, Hgb, INR and platelet levels found to be related with blood transfusion and total costs. KEYWORDS: blood transfusion, emergency, E.D, cost analysis, blood component