Acil serviste kan transfüzyonu yapılan hastaların retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of the patients undergoing blood transfusion in the emergency department
- Tez No: 680850
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN AHMET TÜRKDOĞAN, DOÇ. DR. ABUZER COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, İç Hastalıkları, Emergency and First Aid, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Transfusion of blood and blood products, red blood cell suspension, platelet suspension, fresh frozen plasma, emergency transfusion
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Acil servise başvuran transfüzyon endikasyonuoluşturan hastaların, klinik ve laboratuvar bulgularının, transfüzyon sonrası gelişen komplikasyonların sıklığı ve dağılımının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Retrospektif kohort çalışmasına, acil tıp kliniğine 01 Ocak 2019 ile 31 Mart 2019 tarihleri arasında başvuran, kan ve kan ürünü transfüzyonu yapılan, 18 yaş ve üzeri hastalar dahil edildi. Hastaların klinik ve demografik özellikleri, transfüzyon nedeni, transfüzyon yapılan kan ve kan ürünleri ile sayısı, komplikasyon varlığı ve türü analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya kan ve kan ürünü transfüzyonu yapılan 368 hasta dâhil edildi. Hastaların yaş ortalaması 62,5±19,3 yıl (dağılım 18-96 yıl), 193'ü (%52.4) kadın, 175'i (%47,6) erkekti. Transfüzyon nedenleri arasında en sık olarak 110 hasta ile (%29,9) semptomatik anemiler, 71 hasta ile(%19,3) onkolojik hastalıklar, 65 hasta ile(%17,7) gastrointestinal sistem kanaması ve 59 hasta ile(%16,0) kronik böbrek yetmezliği hastaları oluşturmaktaydı. Hastaların 358'inde (%97,3) transfüzyon sonrası komplikasyon gözlenmedi, oysa 5'inde (%1,4) ateş, 4'ünde (%1,1) ürtiker ve 1'inde (%0,3) volüm yüklenmesi tespit edildi. Birden fazla eritrosit süspansiyonu (ES) veriler hastalar arasında hemoglobin ve hematokrit düzeylerinde anlamlı değişim saptandı (p=0.001). Ayrıca taze donmuş plazmada (TDP) da birden fazla ünite verilmesi sonucu International Normalized Ratio (INR)'de anlamlı farlılık tespit edildi (p=0.002). ES verilen hastaların %2,9'unda ve TDP verilen hastaların %1,9'unda komplikasyon gözlendi, oysa trombosit süspansiyonu verilen hastaların hiçbirinde komplikasyon gelişmedi. Sadece ES verilen 305 hastanın 9'unda (%3,0) komplikasyon gelişirken, sadece TDP verilen 19 hastada ve sadece TS verilen 6 hastada hiçbir komplikasyon gelişmemiştir. . Sonuç: Kan ve kan ürünü transfüzyonu yapılırken anlamlı fayda oluşturmayacak transfüzyonlardan, komplikasyonları göz önüne alınarak kaçınılmalıdır. Anahtar Kelimeler. Acil servis kan transfüzyonu, eritrosit süspansiyonu, trombosit süspansiyonu, taze donmuş plazma
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to evaluate the clinical and laboratory findings, the frequency and distribution of complications developing after transfusion of patients who presented to the emergency department with a transfusion indication. Materials and Methods: The retrospective cohort study included patients aged 18 years and older, who applied to the emergency medicine clinic between January 01, 2019 and March 31, 2019, and had blood and blood product transfusions. Patients' demographics, clinical features, the reason for transfusion, type and number of transfused blood and blood product, presence and type of complications were analyzed. Results: 368 patients who received blood and blood product transfusion were included in the study. Of the patients, 193 (52.4%) were female and 175 (47.6%) of them were male. The mean age of the patients was 62.5±19.3 years. The most common causes of transfusion in patients were symptomatic anemia (29.9%), oncological disease (19.3%), GI bleeding (17.7%), and chronic renal failure (16.0%). While no post-transfusion complication was observed in 358 (97.3%) of the patients, fever was observed in 5 (1.4%), urticarial lesion in 4 (1.1%), and volume overload in 1 (0.3%) patients. Significant changes were found in hemoglobin and hematocrit levels among patients given more than one erythrocyte suspension (ES) (p=0.001). In addition, a significant difference was found in the International Normalized Ratio (INR) as a result of giving one more unit in fresh frozen plasma (P=0.002). While complications were observed in 2.9% of patients given ES and 1.9% of FFP, none of the patients given thrombocyte suspension developed. While complications developed in only 9 (3.0%) of 305 patients given ES, no complications developed in 19 patients given FFP and 6 patients given TS. Conclusion: Transfusion of any blood or blood product should be avoided if it does not provide significant benefit to the patient due to transfusion-related complications.