Acil serviste kardiyopulmoner resüsitasyon uygulanan hastalarda nr2 peptidin prognostik değeri
The prognosti̇c value of Nr2 anti̇body pepti̇des of pati̇ents whom appli̇ed cardi̇opulmonary resusci̇tati̇on i̇n the emergency department
- Tez No: 412781
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT KOÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: NR2 antikor peptit, Kardiyopulmoner Resüsitasyon, Laktat, Acil Servis, NR2 antibody peptide, Cardiopulmonary Resuscitation, Lactate, Emergency Service
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Kardiyopulmoner Resüsitasyon (KPR), kalp durması saptanan bir hastada, oksijenlenmiş kanın yaşamsal organlardaki dolaşımını sağlamak, kararlı bir kalp ritmini ve hemodinamik durumu yeniden oluşturmak için, acil olarak uygulanan tedavi girişimlerinin tümünü ifade eder. Bu çalışmada hastanemiz acil servisine kardiyopulmoner arrest (KPA) halinde getirilen veya acil serviste gözlem altındayken KPA gelişen hastalara uygulanan KPR ile sağkalım ve prognoz tahmininin yapılıp yapılamayacağının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 2014-2015 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisinde KPR uygulanan hastalar dahil edildi. Hastalardan KPR esnasında alınan serum örneğinden NR2 değeri ELİSA yöntemiyle ölçüldü. KPR'a cevap verenler ile vermeyenlerin biyokimyasal değerleri karşılaştırıldı.Elde edilen verilerin istatistiksel analizi için SPSS™ (Statistical Package for the Social Sciences) 16.0 versiyon programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya, verileri toplanan ve serum numuneleri alınan 100 hasta dahil edilmiş olup, 9 hastadan alınan kan numunesinde hemoliz tespit edildi. Çalışma 91 hasta ile tamamlandı. Hastaların yaş ortalaması 63,6±17,6 iken, %64,8'i erkek, %35,2' si kadındı. Hastaların %56,0 'ında hastane öncesi arrest gelişirken, %44,0' ında hastane içi arrest gelişti. Arrest nedeni açısından bakıldığında hastaların %86,8'inde medikal nedenlerle arrest gelişmişken, %13.2' sinde travma nedeniyle arrest gelişti. Hastaların %60,4'ünde SDGD sağlanırken, %39,6'sı eksitus kabul edildi. SDGD sağlananlar ile eksitus olanlarda NR2 yönünden istatistiki açıdan anlamlı fark tespit edildi(p=0,004). Çalışmaya alınan hastaların 28.günde sağ olanların NR2 değeri ile , eksitus olanların NR2 değeri arasında sayısal fark olmasına rağmen istatiksel anlamda fark bulunamadı(p=0,075). Çalışmada SDGD sağlanan hasta grubundaki laktat düzeyi ile eksitus grup arasında istatistiki açıdan anlamlı fark tespit edildi(p=0,02). 28.gün yaşayan hastalardaki laktat düzeyi ile eksitus olanlardaki laktat düzeyi arasında istatistiki açıdan anlamlı fark mevcuttu(p=0,01). Sonuç: KPA sonrasında KPR' un başarısını takip etmede, sağkalım ve prognozu değerlendirmede günümüzde tek başına geçerli ve yeterli bir yöntem bulunamamıştır. Literatürde NR2 ile KPR' de yapılmış bir çalışma yoktur. Çalışmada NR2' nin sağ kalımı değerlendirmede laktat ile birlikte anlamlı bir biyomarker olduğunu bulduk.
Özet (Çeviri)
The Prognostic Value of NR2 Antibody Peptides of Patients Whom Applied Cardiopulmonary Resuscitation in The Emergency Department ,Tamer ÇOLAK, Specialty Dissertation, Konya, 2015 Purpose: Cardiopulmonary resuscitation (CPR) refers to all of the emergency treatment attempts performed in order to provide the circulation of the oxygenated blood to vital organs and to restore a stable heart rhythm and hemodynamic status in patients with detected cardiac arrest. In this study, we intended to investigate that whether a prediction regarding to survival and prognosis could be done for patients applied with CPR that either brought to our emergency service in cardiopulmonary arrest (CPA) state or developed CPA during observation in emergency service. Material and method: We included patients to our study who were applied with CPR in Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Hospital Emergency Medicine Service between 2014 and 2015. NR2 levels of blood samples collected from CPR patients were measured with ELISA method. Biochemical values of patients responded to CPR were compared to ones that did not respond. SPSSTM (Statistical Package for the Social Sciences) version 16.0 was used for the analyses of the obtained data. Results: We included to this study a total of 100 patients whose data and serum samples were collected. Among the samples, 9 were detected laked. The study was completed with 91 patients. The mean age of the patients was 63,6±17,6 years and 64,8% of the patients were male and 35,2% were female. 56% of the patients had prehospital cardiac arrests and 44,0% of the patients had intrahospital arrests. As for the causes of the arrests; arrests had occurred due to medical reasons in 68,8% of the patients and due to trauma in 13,2% of the patients. In 60,4% of the patients ROSC was obtained and 39,6% of the patients were declared exitus. A statistically significant difference was observed between the NR2 levels of the patients ROSC could be obtained and couldn't (p=0,004). Although there were differences between the NR2 levels of 28th day survivors and exitus patients, no statistical significance was found (p=0,075). A statistically significant difference was found between the ROSC obtained patient group and exitus group according to lactate levels (p=0,02). The difference between lactate levels between 28th day survivors and exitus patients was statistically significant (p=0,01). Conclusion: A valid method for following up the CPR success, survival and prognosis after the CPR application has not been discovered yet. There isn't any studies in the literature regarding to NR2 in CPR. We found in our study that NR2 along with lactate is a significant biomarker for assessment of survival.