Guillain-barre sendromu tanılı hastalarda nörolojik rehabilitasyon uygulamasının klinik ve yaşam kalitesi üzerine etkinliği
Effectiveness of neurologic rehabilitation on clinical signs and life quality in guillain-barre syndrome
- Tez No: 412791
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE UĞURLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Guillain-Barre Sendromu, rehabilitasyon, fonksiyonel son durum, Guillain Barre Syndrome, Rehabilitation, Final Functional Situation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: : Bu çalışmada Guillain-Barre Sendromu tanılı hastalarda nörolojik rehabilitasyon uygulamasının, yapılan klinik ve yaşam kalitesi ölçek değerlendirmeleriyle, tedavi öncesi ve tedavi sonrası fonksiyonel durumlarının karşılaştırılmasını amaçladık. Gereç-Yöntem: 2008-2014 yılları arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi kliniğinde GBS tanısıyla yatarak tedavi görmüş 30 hastanın dosyaları ve hastane otomasyon sistemindeki kayıtlar incelendi. 18 yaşından küçük hastalar çalışmaya alınmadı. Hastaların yaş, vücut kitle indeksi (VKİ)(kg/m2), meslek, medeni hal, eğitim, toplam hastanede kalma süreleri, hastalığın başlangıcı ile rehabilitasyon kliniğine kadar geçen süre, yoğun bakımda kalma süreleri, mekanik ventilatöre bağımlı kalma süreleri belirlendi. GBS tanısı için aldığı medikal tedavi, öncesinde geçirilmiş enfeksiyon öyküsü, bacaklarda güçsüzlük, kollarda güçsüzlük, refleks kaybı, parestezik şikayetler, duyu kaybı yutma bozukluğu, ağrı, solunum yetmezliği, mesane fonksiyon bozukluğu, barsak problemleri, otonomik disfonksiyon, derin ven trombozu (DVT), pumoner emboli, bası yarası, Fisher sendromu ve fasiyal güçsüzlük kaydedildi. Hastalarımızın klinğimize yatışları ile taburculukları arasındaki fark son durum ölçütleri kullanılarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışma kapsamında değerlendirilen 30 olgunun (13 kadın,17 erkek) yaş ortalaması 51,2 + 19,5 yıl olup, rehabilitasyon kliniğine yatışa kadar geçen süre ortalaması 60 ± 88,4 gün ve kliniğimizde yatış süresi ortalaması 26.3 ± 17,7 gün idi. Guillain-Barre Sendromu gelişmesinden önce toplam 8 olguda (%26.7) üst solunum yolu enfeksiyonu öyküsü, 13 olguda (%43.3) ise gastroenterit öyküsü olup, diğer 9 olguda herhangi bir enfeksiyon öyküsü yoktu. 6 olgunun (%20) nöroloji kliniğinde yatarken yoğun bakım şartlarında takip edilme gereksinimi olduğu, bu olgulardan 4 tanesinin (%13,3) ise ventilatör gereksinimi olduğu saptandı. Olguların rehabilitasyon öncesi ve sonrası fonksiyonel değerlendirme sonuçlarının karşılaştırılması sonucunda tümünde anlamlı düzelme olduğu saptanmıştır. FAS, Barthel yaşam kalite indeksi, FBÖ, rivermead mobilite indeksi ve WHO-DAS-II değerlendirmelerinde belirgin düzelmeler saptandı. Sonuç: Guillain-Barre Sendromu diğer nörolojik hastalıklara göre daha az sıklıkta görülür. Guillain-Barre Sendromu rehabilitasyonunda başarılı sonuçlar alınmakla birlikte oluşacak komplikasyonları akılda tutmak etkin tedavi açısından çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objectives: In this study, we aimed to compare before and after treatment of neurologic rehabilitation about the final functional situations on clinical symptoms and life quality in guillain-barre syndrome patients. Methods: In this study, we examined patients diagnosed as guillain-barre syndrome who were treated in Necmettin Erbakan University, Faculty of Meram Medicine Clinics between 2008-2014. We included 30 patients. We examined the patient folders and automation files. We excluded patients who are under 18 years old. The patients' age, body mass index (kg/m²), job, marital status, education level, stay period at the hospital, the period between the begining of disease and admittion to rehabilitation, stay period at intensive care unit, period of depend on mechanical ventilation were obtained from records. Physical examination of patients including weakness of legs and arms, loss of reflexes, paresthesia,hypoesthesia, swallowing problems, pain, respiratory problems, urinary and stool incontinence, autonomic dysfunction, deep venous thrombosis, pulmonary embolism, decubitus ulcer, Fisher syndrome, facial paralysis, history of previous infection and medical treatment of GBS were recorded. The final situation were conducted at first and last examinations in our rehabilitation clinic. Results: 30 guillain barre syndrome patient (13 female, 17 male) were participated to the study and the mean age of patients was 51,2 + 19,5. The mean of period between the begining of disease and admittion to rehabilitation was determined as 60 ± 88,4 days and the mean of stay period at the hospital was determined as 26.3 ± 17,7 days. Before the progression of Guillain Barre Syndrome, 8 patients (%26.7) had upper respiratory tract infections, 13 patients (%43.3) had gastrointestinal infections and other 9 patients had any infections. 6 patients (%20) have been followed up in intensive care unit at neurological clinics and 4 of them (%13,3) have been depended on mechanical ventilation. As the comparison of Guillain Barre Syndrome patients' first and last functional evaluations, we assigned that patients were beter at last examination before discharge than the first. We determine significant improvements in evaluations of FAS, Barthel life qualty index, FIM, rivermead mobility index and WHO-DAS-II. Conclusion: Guillain Barre Syndrome is a rare disease than other neurological diseases. Rehabilitation of Guillain Barre Syndrome has successful results. In addition, keep the complications of disease in mind is effective in success of treatment.