Hastanemize başvuran kanserli hastalarda fibromiyalji sendromu sıklığı
Frequency of fms among the cancer patients admitted to our hospital
  1. Tez No: 412800
  2. Yazar: AYHAN BEKMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNÇ GÜLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: kanser, fibromiyalji sendromu, yorgunluk, yaygın ağrı, fibromiyalgia, cancer, fatiques, widespread pain
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı hastanemiz onkoloji kliniğinde kanser tanısı ile takipli hastalarda Fibromiyalji Sendromu (FMS) sıklığını belirlemektir. Yöntem: Gönüllü esasına uyularak sözlü ve yazılı onamı alınan, 18-65 yaş arası herhangi bir kanser tanısı ile Onkoloji polikliniğimizde takipli, kadın ve erkek toplam 80 hasta çalışmaya alındı. Hastaların hikayeleri alındı FMS tanısı için hassas nokta muayenesi 1990 Amerikan Romatoloji Derneği (ACR) kriterleine göre yapıldı. 65 yaş üstü ve evre 4 hastalar çalışmadan dışlandı. Hastaların psikoloik kognitif fiziksel fonkisyonları fibromyalji değerlendirme anketi (FIQ), beck depresyon ölçeği (BDÖ) ve beck anksiyete ölçeği ile ölçüldü, yaşam kalitesini ölçmek için Short Form-36( SF-36) uygulandı. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 55,21 ± 9,05 bulundu. FMS'li hastaların kanser tanısı alan hastalarda prevelansı %7.5 idi. Kadın hastalarda bu oran %10 erkek hastalarda ise %5 idi. FMS'li hastaların FIQ skoru ortalamsı 75.12 ± 7.55 idi. (FMS hastalarında daha yüksekti) SF-36'nın fiziksel fonksiyon, fiziksel rol kısıtlılığı, zindelik, sosyal fonksiyon alt grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. FMS'li hastalarda ortalama değerleri bu 4 alt grupda FMS tanısı almayanlara göre daha düşüktü. Sonuç: Hastanemiz onkoloji polikliniğinde kanser tanısı ile takipli hastalarımızda FMS prevelansı %7.5 dir. Genel popülasyonda prevelans %0.5-6, Türk kadınlarında %3.6 olduğu dikkate alınırsa, bulduğumuz prevelans genel sıklıktan daha yüksektir. Nitekim FMS'nun ciddi hastalıklarda sıklığının arttığı bilinmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to assess the freuency of fibromyalgia syndrom (FMS)'in cancer patients admitted to oncology clinic of our hospital. Materials and Methods: The study group included 80 cancer patient whose age ranged from 18 to 65 years with A diagnosis of FMS was established based on medical history, physical examination, and ACR 1990 criteria. Patients were given information on the study and those who agreed to participate were included in the study. The patients with stage 4 cancer and over 65 age are excluded. Impact of fatigue on physical, cognitive, and psychosocial status was measured with Fatigue Impact questionnaire, beck depression inventory and beck anxiety inventory and the quality of life measured by short form-36. Results: Mean age of the patients was 55,21 ± 9,05 years, with 50% females and 50% males. Among the cancer patients included in the study (n:6) 7.5% with 10% females(n:4) and 5% males (n:2) were diognosed with FMS. Mean FIQ score of patients with FMS was 75.12 ± 7.55. FIQ score (higher in FMS) and physical functioning, physical role, vitality, social functioning sub-scores of SF-36 (lower in FMS) were significantly different between patients with and without FMS. Discussion: Prevalence of FMS varies between 0.5-6%,with 3.6% in turkis females. In our study, the frequency of FMS among the cancer patients admitted to concolgy clinic of our hospital was 7.5%, a ratio higher than general frequency. It has been known that the frequency of FMS increases in certain disease.