Kolorektal kanserli hastalarda tümör yerleşim yerinin prognostik etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of prognostic effect of tumor location in colorectal cancer
- Tez No: 486980
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ TURAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, yerleşim yeri, prognoz, Colorectal cancer, location, prognosis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Kolorektal kanser, dünya çapında en sık tanı konulan kanserlerden birisidir. Önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Yıllık insidansı yaklaşık 1.2 milyondur, her yıl 600.000 kişi kolon kanserinden hayatını kaybetmektedir. Son yıllarda tanıda kullanılan yöntemlerin gelişmesi, tarama programlarının yaygın şekilde uygulanmaya başlanması, yeni cerrahi teknikler ile radyoterapi ve sistemik tedavide yeni yöntemlerin kullanılması ile kolon kanserinin daha erken evrelerde yakalanması ve daha yüksek sağkalım oranlarının elde edilmesini sağlamıştır. Opere kolon kanserinde nüks gelişiminde etkili prognostik faktörler arasında, barsak duvarındaki tutulumun derinliği, lenf nodu tutulumu, vasküler ve perinöral invazyon varlığı, tanı anında obstrüksiyon veya perforasyon varlığı ve tümör grade'i yer almaktadır. Tümör yerleşim yerinin diğer faktörlerden bağımsız bir prognostik faktör olduğunu gösteren birçok çalışma yapılmıştır. Çalışmaların genelinde sağ taraf kolon kanserinin daha kötü prognozlu olduğu, tedavilere verdiği cevabın daha kötü olduğu, nüks gelişme ihtimalinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Biz de bu retrospektif çalışmada hastanemize başvuran evre I-III kolon kanserli hastalarda tümör yerleşim yerinin prognoza olan etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç-Yöntem: Bu çalışmaya 2009-2017 tarihleri arasında Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji bölümünde takip edilmiş olan tanı anında evre I-III olan toplam 205 kolorektal kanserli hasta dahil edilmiştir. Hastalar tümör lokalizasyonuna göre sağ ve kolon olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Sağ ve sol kolon arasında tümör invazyonu, lenf nodu tutulumu, histolojik tip, grade, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon karşılaştırmaları yapılmıştır. Genel ortalama hastalıksız sağkalım süresi hesaplanmıştır. Evre, tümör yerleşim yeri, lenfovasküler invazyon ve perinöral invazyona göre hastalıksız sağkalım grafikleri yapılmıştır. Bulgular: Sağ ve sol kolon kanserli hastalar arasında tümör invazyonu, lenf nodu tutulumu, histolojik tip, grade, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır. Tümör yerleşim yeri, evre, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon için ayrı ayrı bakılan hastalıksız sağkalım için de anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamız, retrospektif ve göreceli olarak az sayıda hasta ile yapılmıştır. Bu nedenle anlamlı sonuçlar elde edilememiştir. Belirlenen konularda güncel klinik uygulamayı etkileyecek kesin sonuçların çıkarılması için çok daha fazla sayıda hastayı içeren randomize çalışmanın yapılması uygun olur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Colorectal cancer is one of the most commonly diagnosed cancers worldwide. It is a major cause of morbidity and mortality. The annual incidence is about 1.2 million, with 600,000 people losing their lifes from colon cancer each year. In recent years, the development of diagnostic methods, the introduction of widespread screening programs, the use of new surgical techniques and radiotherapy and new methods for systemic treatment have led to the early detection of colon cancer and higher survival rates. Prognostic factors in the development of recurrence in patients with colorectal cancer include depth of involvement of the intestinal wall, lymph node involvement, presence of vascular and perineural invasion, presence of obstruction or perforation at the time of diagnosis and tumor grade. A number of studies have shown that tumor location is a prognostic factor independent of other factors. In the majority of studies, right-sided colon cancer had worse prognosis, the response to treatment was worse, and the likelihood of recurrence was higher. In this retrospective study, we aimed to evaluate the prognostic effect of tumor location in patients with stage I-III colon cancer who were referred to our hospital. Materials and methods: The study included 205 colorectal cancer patients who had with stage I-III tumor at the time of diagnosis Bakırköy Dr. Sadi Konuk Education Research Hospital Department of Medical Oncology between 2009-2017. Patients were divided into two groups according to tumor localization: right and left colon cancer. Tumor invasion, lymph node involvement, histological type, grade, lymphovascular invasion and perineural invasion were compared between right and left colon cancer. Overall mean disease-free survival time was calculated. Disease free survival graphs were performed according to stage, tumor location, lymphovascular invasion and perineural invasion. Results: There was no significant difference between right and left colon cancer patients in terms of tumor invasion, lymph node involvement, histological type, grade, lymphovascular invasion and perineural invasion. There was also no significant difference in disease-free survival for tumor location, stage, lymphovascular invasion, and perineural invasion. Conclusion: Our study was retrospective and performed with relatively few patients. For this reason, no significant results were obtained. Randomized studies involving a greater number of patients would be appropriate in order to draw definitive conclusions that will affect current clinical practice in selected cases.