Akut pulmoner embolide pentraksin-3, heat shock protein 70, midregional proadrenomedullin'in tanısal ve prognostik değeri
Diagnostic and prognostic value of pentraxin-3, heat shock protein 70, midregional proadrenomedullin at acute pulmonary embolism
- Tez No: 412812
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Pulmoner emboli, pentraksin 3, heat shock protein 70, midregional adrenomedullin, Pulmonery embolism, pentraxin 3, heat shock protein 70, midregional adrenomedullin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Akut pulmoner emboli (PE), enflamasyon, hemostaz, vasküler yaralanma ve apopitozis gibi fizyopatolojik olaylarla ilişkilidir. Bu süreçler esnasında birçok proteinin dolaşımda anormal düzeyleri saptanmaktadır. Bu çalışmada, pentraksin 3 (PTX-3), midregional proadrenomedullin (MR-proADM) ve heat shock protein (HSP 70)?in PE tanı ve prognozundaki olası etkilerini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmaya Eylül 2013-Mayıs 2013 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Acil Servisi?ne başvuran, akut PE ön tanısıyla araştırılan hastalar prospektif olarak dahil edildi. Bilgisayarlı tomografi pulmoner anjiyografi?de PE tanısı doğrulanan hastalar PE grubu, PE tanısı dışlanan hastalar kontrol grubu olarak belirlendi. Tüm hastalardan acil servise başvuru anında PTX-3, MR-proADM ve HSP 70 için uygun kan örnekleri alındı. Hastaların demografik özellikleri, komorbid durumları, laboratuar ve klinik bulguları kayıt edildi. Hastalar mortalite açısından hastanede yatış süresince takip edildi. Bulgular: Çalışmaya 51?i PE grubu, 31?i kontrol grubu olmak üzere toplam 82 hasta dahil edildi. PE grubunda PTX-3 düzeyleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (4056,89?a 1870,12 pg/ml, p=0,001). MR-proADM düzeyleri PE grubunda, kontrol grubuna göre yüksek bulunmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi (72,32?e 68,88ng/ml, p>0,05). HSP 70 düzeyleri, PE grubu ve kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (11,94?e 13,33 ng/ml, p>0,005). PE grubunda PTX-3, MR-proADM ve HSP 70 için hastane içi mortalite açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (her bir değişken için, p>0,005). Sonuç: PTX-3?ün, akut PE hastalarının tanısında ve risk belirlenmesinde önemli bir biyokimyasal belirteç olabileceğini ve bu görüşümüzün geniş kapsamlı çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Purpose: Acute PE is associated with physiopathological events like inflammation, haemostasis, vascular injury and apoptosis. In all these processes, high levels of many proteins are well determined in blood circulation. In this study, we aimed to investigate values of Pentraxin-3 (PTX-3), Heat Shock Protein 70 (HSP 70), Midregional Proadrenomedullin (MR-proADM) in diagnosis and prognosis of acute PE. Material and method: In this prospective study, patients whom admission to Necmettin Erbakan Unıversity Meram Medicine between september 2012- may 2013 and had suspicion of acute PE were included. The groups were classified with PE (correcting by computed tomography pulmonary angiography) and Control group (without PE). Blood samples were taken at the first admission from patients to determined PTX-3, MR-proADM ve HSP 70 levels. Demographic characteristics, comorbid illnesses, laboratory and clinical features were recorded. Patients were followed up for mortality during hospitalization. Results: The present study was performed on 82 patients. Groups were classified as; Patients with PE ( n=51) and Control group ( n=31,without PE). PTX-3 values were found to be 4056,89pg/ml and 1870,12pg/ml patients with PE group and control group, respectively (p=0,001). Although MR-proADM values of patients with PE were higher than the control group (72,32-68,88ng/ml, respectively), but there were no statistically significant difference (p>0,05). However HSP 70 levels were found to be 11,94ng/ml and 13,33ng/ml patients with PE group and control group, respectively but the difference was not significant (p>0,005). There were no statistically significant difference between the groups for PTX-3, MR-proADM ve HSP 70 in PE patients for hospitalitazion mortality (for every variable, p>0.005). Conclusion: Our study proposed that PTX-3 is an important biochemical marker in diagnosis and risk stratification of PE patients and therefore further studies are needed.