Prediyabetik hastalarda atriyal elektromekanik gecikmenin doku doppler ekokardiyografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of atrial electromechanical delay in prediabetic patients BY tissue doppler echocardiography
- Tez No: 412828
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YAZICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Atriyal Elektromekanik Gecikme, Atriayal mekanik fonksiyonlar, Atrial Fibrilasyon, Prediyabet, Doku Dopler Ekokardiyografi, atrial electromechanical delay, atrial mechanical functions, atrial fibrillation, prediabetes, tissue doppler echocardiography
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Ülkemizde ve dünyada glisemik bozuklukların en yaygın tipi tip-2 diyabetes mellitus ve onun prekürsörü olan prediyabettir. Tip-2 DM ile kardiyovasküler hastalıklar arasındaki ilişki çok iyi kanıtlanmış. Tip-2 DM?den önceki durum olan prediyabetik dönemin de tıpkı aşikar diyabet gibi kötü kardiyovsaküler sonlanımlarla ilişkili olduğu gösteren meta-analizler ve derlemeler mevcuttur. Atriyal fibrilasyon diyabetik hastalarda sık görülen aritmidir. DM kendisi AF için bağımsız risk faktörüdür. Bu yönde yapılan çok sayıda hayvan deneylerine ek olarak ekg, doku doppler ekokardiyografi çalışmaları mevcuttur. Doku doppler ile ölçülen atriyal ileti zamanlarındaki uzama yeni gelişen AF?yi ön görmede bağımsız prediktördür. Çalışmamızın amacı atriyal fonksiyon bozukluğunun özellikle de atriyal elektromekanik ileti gecikmesinin tıpkı diyabetik bireylerde olduğu gibi daha aşikar diyabet gelişmeden önceki dönem olan prediyabetik dönemde başlayıp başlamadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu amaçla her hangi bir sebeple N.E.Ü. Meram Tıp Fakültesine başvuran, OGTT yapılmış olup ADA kriterlerine göre prediyabet teşhisi alan ve dahil etme kriterlerine uyan hastalar çalışmaya dahil edildilerek atriyal fonksiyonlar açısından normoglisemik kontrol grubuyla kıyaslandı. Bu amaçla 87 prediyabetik hasta (48 Kadın, 39 Erkek, ortalama yaş 52.67±10.5) ve 40 tane (28 Kadın, 12 Erkek, ortalama yaş 48.78 ± 11.6) kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Hem sağ atriyal duvar, hem sol atriyumun serbest duvarına ait,hem de iner-atriyal septuma ait kontraksiyon zamanları ve bölgesel atriyal kasılma hızları doku doppler ekokardiyografi ile araştırıldı. Sonuç: Çalışma sonucunda prediyabetik grupta atriyumun bütün duvarlarına ait atriyal kontraksiyon zamanın başlangıç ve bitiş sürelerinde anlamlı derecede uzamaların olduğu görüldü. Bu durum kronik hipergliseminin daha aşikar diyabet gelişmeden önce prediyabetik durumda bile değişik mekanizmalarla atrial remodelling?e olan katkısının bir kanıtıdır..
Özet (Çeviri)
Aim: Type-2 diabetes mellitus and its precursor pre diabetes are the most common type of glycemic disorders in our country and around the world. The relationship between type-2 diabetes and cardiovascular disease have been proved very clearly. There are meta-analyses and reviews that shows prediabetes which is the early stage of type 2 diabetes is related with bad cardiovasculer outcomes just as diabetes itself. Atrial fibrillation is a common type of arrhythmia in diabetic patients. Diabetes mellitus itself is an independent risk factor for atrial fibrillation. In addition to a large number of animal experiments in this direction, there are also ECG, tissue doppler echocardiography studies . Elongation of atrial conduction times measured by tissue doppler is an independent predictor of new onset AF. The aim of our study is to investigate whether atrial dysfunction especially electromechanical conduction delay is beginning at prediabetic period which is the previous stage of overt diabetes just as it is at diabetic patients. Material and method: For this purpose any patient admitted to N.E.U Meram medicine Faculty and diagnosed as prediabetis acording to ADA criterias after OGTT is performed , meets the inclusion criterias compared with normoglycemic patients for atrial functions. For this aim 87 prediabetic patients (48 female,39 male , mean age: 52.67±10.5) and 40 normoglycemic patients (28 female, 12 male, mean age 48.78 ± 11.6) as control group were included to our study. The contraction times of right atrial wall, free wall of left atrium and inter-atrial septum were investigated by tissue doppler echocardiography. Result: At the end of the study it is found that at the prediabetic group there was statisticially significant elongation of start and end times of atrial contraction times of all atrial walls.This condition is an evidence of that chronic hyperglycemia has a contribution to atrial remodelling with different mechanisms even at prediabetic period before development overt diabetes