Lidere güvenin örgütsel bağlılığa ve işten ayrılma niyetine etkisi: Ampirik bir çalışma
The impact of trust in leader on organizational commitment and turnover intention: An emprical study
  1. Tez No: 413180
  2. Yazar: ZUHAL MERAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL ELÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lidere Güven, Örgütsel Bağlılık, İşten Ayrılma Niyeti, Trust in Leader, Organizational Commitment, Turnover Intention
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada lidere güven, örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyeti göstergeleri arasındaki karşılıklı ilişkilere bakılarak, lidere güvenin örgütsel bağlılığa ve işten ayrılma niyetine etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Bunun yanında yaş, kıdem gibi faktörlerin de örgütsel bağlılıkla işten ayrılma niyetine etkisi irdelenmiştir. Araştırmada, İstanbul ve Kocaeli illerinde ağırlıklı olarak hizmet/üretim, finans ve yazılım sektörlerinde faaliyet gösteren 39 özel kurum ve kuruluşlarda çalışan (ağırlıklı olarak personel ve orta düzey yönetici) 607 kişiye anket dağıtılmış ve analiz edilmiştir. Analizlerden elde edilen bulgular neticesinde, lidere güvenin ve yaşın örgütsel bağlılığı pozitif yönde; kıdemin ise negatif yönde etkilediği anlaşılmıştır. Analizlerden elde edilen bir diğer önemli husus ise; Lidere güven, yaş ve kıdemin işten ayrılma niyetini negatif yönde etkilediğidir.
Özet (Çeviri)
This study aimes to examine how reliability of trust in leader effect to organizational commitment and resignation regarding to the relationship with their indicators. Also it is examined if the factors, such as age and seniority, effect to organizational commitment and resignation or not, in this study. In this research, 607 people filled out the survey and the results were analyzed. The greater part of the participants is employee and mid-level manager who works in the software, finance, service/manifacturing sectors in İstanbul and Kocaeli. According to the results, the reliability of trust in leader and age effect to the organizational commitment possitively but on the other hand seniority effects it negatively. The another important point is that reliability of trust in leader, age and seniority effect to the intention of resignation negatively.