Medyada kadın işgücü ve cinsiyetçilik: Kosova'daki kadın gazeteciler örneği
Female labor force in media and sexism : The example of women journalists in kosovo
  1. Tez No: 413181
  2. Yazar: ADELINA AVDULLAHU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞADİYE DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Media, Female Labor Force, Sexism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Medya sektöründe çalışan kadınlar da, kadınların çalışma hayatında yaşadıkları genel zorluklarla karşılaşmakta ve daha alt düzeyde işlerde çalışmaktadırlar. Bu tezinin birinci bölümünde, medya sektöründeki cinsiyetçiliğin kuramsal temelini oluşturan feminist yaklaşımlar incelenecektir. Tezinin ikinci bölümünde çalışma hayatında kadının konumu tarihsel perspektifte ortaya konulacaktır. Kadınların çalışma hayatındaki genel görünümleri, karşılaştıkları sorunlar ve son olarak da medya sektörüne girişleri incelenecektir. Tezinin üçüncü bölümü; literatürde çalışma hayatında zorluklarla ve cinsiyet ayrımcılığı içeren uygulamalarla karşılaştıkları söylenen kadınların, medya sektöründeki bu deneyimlerini ölçmeye yönelik bir araştırmadan oluşmaktadır. Kosova'da çalışan kadın gazeteciler ile derinlemesine mülakat yöntemi ile gerçekleştirildi araştırma ile kadın medya çalışanların yaşadıkları zorluklar tespit edilmeye çalışılacaktır. Tezin temel amacı, kadın medya çalışanlarının sektörde yaşadıkları cinsiyet ayrımcılığından kaynaklanan sorunları ortaya koymak ve çözüm önerileri geliştirmektir. Anahtar Kelimeleri: Medya, Kadın İşgücü, Cinsiyetçilik
Özet (Çeviri)
The employed women in the media sector are facing common challenges they face in work- life and women are working in lower-level jobs. In the first part of this thesis, will be examined feminist approaches form the theoretical basis of sexism in the media sector. In the first part of this thesis will be reviewed the base of feminist approach that creates sexism in the media sector. In the second part of the thesis the will be placed on the position of women in work- life in historical perspective. In that part will be analyzed also women's overview in life- work, problems faced by women and the entry of them into the media sector. The third part of the thesis told the challenges they face in life and gender studies in the literature applications involving discrimination of women, in the media sector consists of a research to measure their experience. It will be tried to describe the difficulties faced by women journalist with the depth interviews realized with women journalists in Kosovo. The main aim of the thesis was to find out issues that arise gender discrimination faced by women journalists in media sector and propose solutions for them.