Grafen katkılı nanokompozit malzemelerin üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of graphene doped nanocomposite materials
  1. Tez No: 413267
  2. Yazar: MERİVAN ŞAŞMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRETTİN YAKUPHANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Grafen, metaloksit nanoyapılar, nanokompozitlerin fiziksel özellikleri, Graphene, metal oxide nanostructures, physical properties of nanocomposites
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Katıhal Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Nanokompozit malzeme üretiminde metal oksitler, ticari ve teknolojik uygulamalar açısından oldukça gelecek vaader. Bu tezde, yeni tip metal oksit nanokompozitler farklı grafen içeriği ile üretilmiş ve üretilen nanokompozitlerin fiziksel ve kimyasal parametreleri karakterize edilmiştir. Mevcut tez çalışmasında, ilk olarak grafen oksit ve indirgenmiş grafen elde edilmiştir. Ultrasonikasyon, kimyasal çöktürme, ısıl işlem ve tavlama gibi birçok metot kullanarak metal ve metal oksit içerikli nanokompozit malzemeler sentezlenmiştir. Sentezlenen malzemeler çeşitli grafen oranları için CoG, LiXO2, Limon, Mon, LiCoM ve CoM şeklinde kodlandırmıştır. Toplamda 6 seri nanokompozitten oluşan malzemeler, FT-IR, XRD, SEM ve TEM teknikleri kullanılarak karakterize edilmiştir. Nanokompozitlerin yapısal ve kristal parametreleri elde edilmiştir. SEM ve TEM sonuçları hesaplanan parçacık ve kristal büyüklüklerine göre nanokompozitlerin nanomalzeme olduklarını göstermektedir. Nanokompozitlerde grafen içeriğiyle parçacıkların dağılımı değişmiştir. Malzemelerin kristal yapısı grafen katkısıyla değişmemiştir. Elde edilen sonuçlar metal oksit temelli nanokompozitlerin nanoyapı özelliklerinin elektronik ve enerji uygulamalarında çeşitli grafen içeriği kullanılarak kontrol edilebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Metal oxides in the production of nanocomposite materials are quite promising for the commercial and technological applications. In this thesis, new type metal oxide nanocomposites have been fabricated with different graphene contents and the physical and chemical parameters of synthesized nanocomposites have been characterized. In the present thesis, firstly graphene oxide and reduce graphene have been synthesized. Metal and metal oxide doped-nanocomposite materials have been synthesized using some methods such as ultrasonification, chemical precipitation, heat treatment and annealing. The synthesized materials are called as CoG, LiXO2, Limon, Mon, LiCoM and CoM for various graphene ratios. The nanocomposites materials with total 6 series have been synthesized and characterized using FT-IR, XRD, SEM and TEM techniques. The structural and crystal structure parameters of the nanocomposites have been obtained. SEM and TEM results indicate that the synthesized nanocomposites are nanomaterials with the calculated particle and crystal sizes. The distribution of the particles in the nanocomposites have been changed with graphene contents. The graphene dopant did not change the crystal structure of the materials. The obtained results indicates that the nanostructure properties of metal oxide based nanocomposites can be controlled using various graphene contents for electronic and energy applications.