Prit (FeS2) maddesinin odunda emprenye edilebilme özelliği ve bazı teknolojik özelliklerin e etkileri
Pyrite (FeS2) material the feature ability to be impregnated on wood and effects on some technological properties
  1. Tez No: 413275
  2. Yazar: FULYA KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Larex wood, impregnation, pyrite, wet floor, retention
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odun Mekaniği ve Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, Larex (Larix decidua) odunun ülkemiz kaynaklarından biri olan pirit maddesinin çeşitli konsantrasyonlarda (%1, %3 ,%5) borlu bileşiklerle ASTM 1413-76 standart'ına göre emprenye edilebilme yeteneğinin belirlenmesi ve dış mekân mobilya endüstrisinde kullanım alanlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla bazı fiziksel-mekanik özelliklerde meydana gelen değişimler ve odun-su ilişkileri belirlenmiştir. Deney sonuçlarına göre; en yüksek hava kurusu özgül ağırlık değeri %3 Prit+Borikasit'te (Ba)'te (0.64 g/cm3), en yüksek tam kuru özgül ağırlık %3 Prit+Borikasit'te (0.61 g/cm3) gerçekleşirken; mekanik özelliklerde en yüksek eğilme direnci değeri %1 Borikasit'te (145 N/mm2), eğilmede elastiklik modülü %1 Prit+Borikasit'te (18466 N/mm2), basınç direnci %1 Borikasit'te (80,49 N/mm2) , yapışma direnci %1 Borikasitte (10,31 N/mm2) gerçekleşmiştir. Odun-su ilişkileri yönüyle saatler baz alındığında en düşük değer daralma 6 saatte %1 Boraks (Bx)''ta (% 7,13), genişleme değeri 6 saatte % 1 ile Boraks'ta (% 8,11) belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Larex odunu,emprenye, prit, ıslak zemin, retensiyon
Özet (Çeviri)
In this study, It is aimed that the ability of being identifying to be impregnated with pyrite substance that is the one of the resources of our country of larix wood (Larix decidua) in various concentration (1%, 3%, 5%) with boron compounds up to standart of ASTM 1413-76 and identifying the areas of usage in outdoor furniture industry. For that purpose, it is identified that occurrence changes in some physical-mechanical features and relations of wood-water. According to experiment results, while maximum air-dried density is 3% Pyrite + Boric acid (Ba) (0.64 g/cm3) and maximum full-dried density is 3% Pyrite+Boric acid (0.61 g/cm3), in mechanical properties maximum bending resistance is 1% Boric acid (145 N/mm2), elasticity module in bending is 1% Pyrite+Boric acid (18466 N/mm2), pressure resistance is 1% Boric acid (80,49 N/mm2), sticking resistance is 3% Barit+Bx' (0,60 N/mm2) and when it is based on hours by wood and water relations minimum shrinkage value in 6 hours is 1% Borax (% 7,13), minimum expansion in 6 hours is 1% Borax (% 8,11).