Kauçuk sektöründe bir yalın üretim uygulaması
A lean production application in rubber industry
- Tez No: 413290
 - Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÇİL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
 - Anahtar Kelimeler: yalın üretim, yalın düşünce, yalın organizasyon, yalın yönetim, yalın üretim teknikleri, Lean production, lean thinking, lean organization, lean management, lean production techniques
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sakarya Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 221
Özet
Yalın Üretim, üreticiler için daha düşük maliyet ve daha fazla rekabeti sağlamak amacıyla üretim süreçlerinden israf ve etkisizliği yok etmeyi hedefleyen bir metotlar bütünüdür. Aslında Yalın Üretim, üreticiler için en önemli üretim geliştirme tekniklerinden biridir. Gerek kuruluş aşamasında yalın düşünce sistemi ile tasarlanmak istenen işletmelerde gerekse yalın üretime geçişin planlandığı klasik tipteki işletmelerde yalın üretim tekniklerinin uygulanması oldukça önem arz etmektedir. Bu çalışmada yalın düşünce ve üretim temelleri göz önüne alınarak tasarlanmış kauçuk sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin üretim ve destek birimlerindeki operasyonlarında, yalın üretim teknikleri uygulamaları detaylarıyla anlatılmaktadır. Yeni kurulacak işletmelerin planlama safhasında, yalın düşünce ile hareket edildiği takdirde, ilerideki dönemlerde muhtemel kayıp olarak nitelendirilebilecek birçok maliyet kalemi ve olası birçok problem fabrikanın tasarım aşamasında engellenebilmektedir. Tesislerin tasarım aşamasında yalın üretim ile tanışması daha rekabetçi, verimli ve karlı işletmelerin öngörülebilir ve düşük maliyetler ile ekonomiye katılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Lean Manufacturing is a group of methods that aim to eliminate waste and inefficiency from the manufacturing process, leading to lower costs and greater competitiveness for manufacturers. In fact, Lean Manufacturing is one of the most important production systems for manufacturers. It is very important for facilities to apply lean production techniques either facilities are at the design phase or they are converting their processes from traditional production to lean production. In this study, applications of lean production techniques were fully explained where a factory is active in rubber industry that designed by using lean thinking and lean production basics. If lean thinking is basic idea during planning phase of new establishing facility, many cost items which can be described as probably loss in further periods and many operational problems which may occur in the future can be avoided during design phase. Meeting facilities with lean production during design stage makes companies more competitive, productive and more profitable. This will help to facilities to join the economy with less and predictable cost.