Ortaokul öğrencilerinin öğrenme stratejilerinin belirlenmesi
Determination of learning strategies of secondary school students
  1. Tez No: 413413
  2. Yazar: FATİH GÖKLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Teknik Eğitim, Education and Training, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaokul, Öğrenme, Öğrenme Strateji, Anlamlandırma stratejisi, Secondary school, learning, learning strategies, comprehension strategy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Teknoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Ortaokul yılları öğrencilerin artık kendilerini iyice tanımaya ve keşfetmeye başladıkları, lise geçiş sınavlarının etkisiyle öğrenme sürecine daha aktif katıldıkları bir eğitim kademesidir. Dolayısıyla bu kademedeki öğrencilerin öğrenme tarzları ve öğrenme stratejileri konusu eğitim bilimlerinin en önemli çalışma alanlarından biridir. Bu araştırmada, ortaokul öğrencilerinin anlamaya yönelik öğrenme stratejileri onların çeşitli değişkenlere göre değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde; Üsküdar İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilköğretim okullarında okuyan ve araştırmaya tesadüfî olarak katılmış olan toplam 236 ortaokul öğrencisine ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarakanket kullanılmıştır. Araştırmacılar tarafından hazırlanananketingeçerlik ve güvenirliği uzman görüşüyle sağlanmıştır. Anket sonuçları elektronik ortamdaSPSS-16 istatistik programıkullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular incelendiğinde; ortaokul öğrencilerinin anne eğitim düzeyi dışındaki diğer bütün değişkenlerine göre (cinsiyet, sınıf düzeyi, okul türü, baba eğitim düzeyi, kardeş sayısı ve strateji seçmede etkili olan kişi) göre anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Öğrencilerin bağımlıdeğişkenlere (ifadelere) verdikleri en olumlu cevaplar (en fazla katıldıkları ifadeler) incelendiğinde;“En iyi öğretmenimi dinleyerek öğrenirim”,“Kitaptan ders çalışırken önemli yerlerin altını çizerim”ve“Derslerde projeksiyon, harita vb. gibi görsel araçlar olduğunda daha iyi öğrenirim”ifadelerinin ön plana çıktığı görülmüştür. Öğrencilerin bağımlı değişkenlere verdikleri en olumsuz (en az katıldıkları ifadeler) yanıtların ise;“Daha çok müzik dinleyerek ders çalışırım”,“Çalıştığım konuyla ilgili zihnimde bir öykü oluşturarak daha kolay öğrenirim”ve“Başka birine ders anlatarak daha iyi öğrenirim”şeklinde olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulgular tartışılmış ve bu doğrultuda çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Secondary school years are significant times for students since they begin to discover themselves and contribute activelyto the learning process as a result of several high school entrance exams. Thus, the learning styles and strategies of those students are one of the most important subjects of educational sciences. The purpose of this research is to assess the learning strategies of the students to understand information depending on several variables. A questionnaire prepared by researchers and proved valid and reliable by specialists has been used as a data collection tool. 236 students attending the schools affiliated to the Directorate of National Education of Uskudar District have participated in the questionnaire randomly. The collected data has been analysed by statistical analysis programme SPSS-16. After analysing the findings there have been significant differences according to the all variables aside from the educational level of the mother (sex, grade, type of school, the educational level of the father, number of siblings and the person who influenced the student to choose the learning strategy). When the most positive answers (the ones they most agreed) are reviewed the followings are the most chosen ones : ' I learn best by listening to the teacher', I underline the most important sentences when studying on a book.', ' I learn better with the help of visual aids such as a projector, a map etc.'. The most negative answers are 'I study while listening to music', I learn easier by making up a story in my mind related to the subject', 'I learn better by peer teaching activities. The results of the questionnaire are discussed and several suggestions have been made.