Benzin ve lpg kullanan iki motorun yağ analiz yönyemi ile durumlarının değerlendirilmesi
Comparative analysis of two engines using gasoline and lpg through oil analysis method
- Tez No: 413457
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Benzin, Kestirimci Bakım, LPG, Otomotiv, Yağ Analizi, Gasoline, Predictive Maintenance, LPG, Automotive, Oil Analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
İçten yanmalı motorlarda alternatif bir yakıt olarak kullanılan LPG, günümüz otomotiv sektöründe oldukça yaygın bir kullanım alanı bulmuş, diğer yakıtlara göre daha ekonomik ve çevreci olması tercih edilmesinde başlıca unsurlar olmuştur. Otomotiv sektöründe LPG kullanımı ile ilgili ekonomi, performans ve çevrecilik açısından çeşitli akademik çalışmalara rastlanırken, LPG kullanımının motor içyapısı ve bileşenlerinde ne gibi bir etkiye sebebiyet verdiği ile alakalı çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmada kestirimci bakım tekniklerinden“Yağ Analizi”yöntemi kullanılarak benzin ve LPG kullanan iki aynı marka, donanım ve modeldeki aracın motor yağları 10.000 km'lik kullanım sonunda analiz edilmiş ve yağın kullanım öncesindeki değerleri ile mukayese edilip tablolar halinde ortaya konmuştur. Viskozite, yoğunluk, elementel analiz, yabancı partikül büyüklüğü, kirlilik sınıfı, TAN değeri, oksitleme değeri ve su miktarı gibi özellikler çalışmada dikkate alınan veriler olmuştur. Bu veriler her üç numune için grafik ve tablolar halinde sunulmuş ve birbirleri ile mukayese edilmesi kolay hale getirilmiştir. Analiz sonucunda birkaç verideki büyük sapmanın dışında genelde ölçümlerde çok büyük farklılıklar gözlenmemiş ve değerlerin kabul edilir sınırlar içinde kaldığı görülmüştür. Elde edilen veriler ışığında araçlarda LPG kullanımının yağlama yağına olumsuz etkisinin sınırlı kaldığı ve bu etkinin de motor yağ teknolojisinde yapılacak iyileştirmelerle giderilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Considered as an alternative fuel in internal combustion engines, LPG has found a wide area of use in today's automotive sector and the fact that it is environment-friendlier and more economical than other fuels is among the main reasons for its preferability. Despite various academic studies about LPG use in automotive sector in terms of economy, performance and environmentalism, studies about the effects of LPG use on the internal structure and components of engines are limited. In this study, using“Oil Analysis”method, one of the predictive maintenance techniques, the engine oil of two vehicles, one running on gasoline and the other on LPG, which are the same brand and model with the same hardware, was analyzed after 10,000 km and the oil values before and after use were compared and put into tables. Such factors as viscosity, density, elemental analysis, foreign particle size, contamination class, TAN value, oxidation value and water amount were the data taken into account in the study. These data were presented as graphs and tables for three samples each so that their comparison could be facilitated. As a result of the analysis, except for some exceptional changes in some data, no significant differences were observed and it was seen that the measured values were within the range of acceptable limits. In the light of the data, it was concluded that the negative effect of LPG on engine health is limited and this effect could be overcome through improvements in engine oil technology.