Diospyros lotus L. (küçük meyveli Trabzon hurması) ile Diospyros kaki L. (büyük meyveli Trabzon hurması) odunlarının anatomik yapıları
Diospyros lotus L. (small fruit persimmon) with Diospyros kaki L. (big fruit persimmon) anatomy of wood
  1. Tez No: 413506
  2. Yazar: DENİZ ÇANAKCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA GERÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Odun anatomisi, Trahe, Özışını, Lif, Boyuna paranşim, Wood Anatomy, Vessel, Ray, Fibre, Woodparenchyma
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türkiye'de doğal olarak yetişen Diospyros lotus L. ile Türkiye için egzotik olan Diospyros kaki L. odunlarının anatomik yapılarının belirlenerek ortaya konulması ve bu özelliklerin adı geçen iki taksonda gösterdikleri farklılıkların saptanmasıdır. Her iki ağaç türüne ait örnek odunlar 2014 yılında Trabzon ili Kaşüstü, Bulak ve Çimenli köylerinden farklı yerlerde bulunan altı adet ağacın göğüs yüksekliğinden kabuk altına girilerek (ağaçlar kesilmeden) elde edilmiştir. Preparatlar hazırlandıktan sonra odunlara ait traheler (teğetsel çap, radyal çap, trahe hücre uzunluğu, 1mm2de trahe sayısı), lifler (lif uzunluğu, lif genişliği, lif lümen genişliği, lif çeper kalınlığı), özışınları (özışını yüksekliği, özışını genişliği, 1mm2de özışını sayısı) ve boyuna (odun) paranşiminin konumu belirlenmiştir. Elde edilen ölçüm ve sayım sonuçları t testi ile değerlendirilmiş ve iki tür arasında lif uzunluğu, trahe radyal çap, trahe teğetsel çap, özışını genişliği, 1mm2de trahe sayısı ve 1mm2deki özışını sayısında benzerlik gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to identify the anatomical wood structures of Diospyros kak iL., an exotic plant for Turkey and Diospyros lotus L. a native plant for Turkey. It have been found out anatomical wood structures of these taxga by this study. Anatomical differences in the woods of these taxa were also determined. Therefore, the differences in wood anatomies of these plants that have same name in Turkish were determined. In this study, wood samples were taken at the breast height 1.30 m of trees from sapwood area without completely cutting trees from Kaşüstü, Bulak, and Çimenli villages of Trabzon on 2014. Tranverse sections were obtained for anatomical measurements of wood elements and permanent preparations of the samples were made. In permanent preparations, maceration method were applied to beable tomake the measurements of the wood elements easily. Anatomical characteristics; vessels (tangential and radial diameter of vessel, vessel length, number of vessel per mm2), fibers (fiber length, fiber width, fiber lumen width, wall thicknes of fiber), rays (ray height, ray width and number of rays per mm2) and longitudinal position of wood parenchyma were determined. The results obtained from measurements and enumerations were evalueted with t test and the fiber lenghts, vessel radial diameters, vessel tangential diameters, ray width, the number of vessels per mm2 and the number of rays per mm2 between two species were similar.