Yüksek yapılarda doğal havalandırma sistemlerinin araştırılması,İstanbul örneği
The research of natural ventilation systems of tall buildings in İstanbul
- Tez No: 413511
- Danışmanlar: PROF. DR. SERCAN ÖZGENCİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Doğal Havalandırma, İklimlendirme, Yüksek Yapılar, Natural Ventilation, Tall buildings, Air Conditioning
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Günümüzde yüksek yapı kavramı gün geçtikte daha da önem kazanmaktadır. Yüksek yapılar enerji kullanımı bakımından az katlı yapılara göre daha çok enerji harcayan yapı tipleridir. Bu enerjinin büyük kısmı da ısıtma, soğutma yüklerinden kaynaklanmaktadır. Bundan dolayı yüksek yapılarda enerji tasarrufuna önem verilmeye başlanılmıştır. Hatta çevre dostu, yeşil bina sertifikasını birçok yüksek yapı almaya hak kazanmıştır. Bu çalışmada da İstanbul da bulunan yüksek yapıların doğal havalandırma açısından etkinliği irdelenmiştir. İlk olarak doğal havalandırmanın ne olduğu, doğal havalandırmanın sağlanabilmesi için gereken yöntemler detaylı şekilde literatür araştırması yapılmıştır. Aynı zamanda bu tez de İstanbul'un iklim özellikleri ve İstanbul rüzgâr yönetmeliği ele alınmıştır. Doğal havalandırmanın temel prensibi olan rüzgarın yüksek yapılar ile olan ilişkisi İstanbul'da bulunan beş yüksek yapı kullanılarak bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Bu analizler doğrultusunda doğal havalandırmanın bu yapılarda uygunluğu ve yapıların hakim rüzgarlara göre yerleşimi irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In contemporary world, conception of tall buildings is gaining importance rapidly. Tall buildings have more disadvantages than buildings with fewer floors in the case of energy consumption. The big proportion of consumed energy is used for heating and cooling. As a result of this consumption, developing saving energy strategies is vital for tall buildings. With these strategies most of the tall buildings in Istanbul are qualified with the environment friendly and green building certificates. In this study, tall buildings in İstanbul are investigated in the case of natural ventilation efficiency. Firstly, the concept of natural ventilation is explained and the methods of providing natural ventilation are mentioned in literature review. Additionally, in this dissertation, the properties of climate and wind regulations for tall buildings in Istanbul are also stated. The relationship between the main component of wind in natural ventilation and tall buildings is examined with using computer analyses for five different tall buildings in İstanbul. In the light of these analyses the conveniences of natural ventilation in these five buildings and location of them are studied in the circumstance of prevailing winds in İstanbul.