Steampunk: Reinventing identity of the future-past
Buhar çılgınlığı: Gelecek-geçmiş kimliğin yeniden gelişimi
  1. Tez No: 413618
  2. Yazar: MİKHAİL PUSHKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Z. TÜL SÜALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Philosophy, Radio and Television, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Buhar çılgınlığı, alt kültür, Post postmodernizm, paradigma değişimi, yeni medya, Steampunk, Subculture, post-postmodernism, paradigmatic shift, new media
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu tezin temel amacı, buhar çılgınlığı (Steampunk) alt kültürünün tematik yapısal analizini yapmak ve kitle iletişim araçlarında dışavurum biçimlerini ele almaktır. Olgu karmaşık, sosyokültürel paradigma çerçevesinde yer alan çok katmanlı retrofütürist kronotop olarak ele alınmıştır. Araştırma hem bir alt kültür çalışması olmasıyla hem de post-postmodern olgusunda daha fazla araştırma için bir çerçeve sağlamasıyla da önemlidir. Çalışmada triangulasyon metodu, tematik söylem analizi ve metinsel analiz metotları uygulanmıştır. Buhar çılgınlığı kitle iletişim araçlarında görünen bir alt kültür, bir edebi tür ve estetik olarak incelenmektedir. Buhar çılgınlığının tarihsel gelişimi sorusu dalgalar- sınıflandırılması temelinde ele alınmıştır. Post postmodernizmin ve kronotopun buhar çılgınlığı bağlamında anlatımına ve sonrasında da ilgili modern ve postmodern alt kültürel kuramlara yer verilmiştir. Daha sonraki bölümlerde ise alt kültürün ideolojisi, sonuç ve sorunsalları ve çağdaş medyadaki edebi varlık ve formları ele alınmıştır. Bu çalışma buhar çılgınlığına sosyo kültürel bağlamda sistematik bir yer sağlamanın ve temel öğelerini tanımlamanın yani sıra onun nasıl onun Post-postmodern toplumun bir yansıması olarak göründüğünü ortaya koymaktadır, yani gerçekten kaçış karnevalist kronotopu ve katılımcıların geçmiş şimdi ve geleceğin yaratıcı etkileşimde ortaya çıktığı sentetik madde - sanal uzamları.
Özet (Çeviri)
The main goal of this dissertation is to provide thematic structural analysis of Steampunk subculture and its manifestations in mass media. The phenomenon is approached as a complex multi-layered retrofuturistic chronotope positioned within the framework of post-postmodern sociocultural paradigm. The research is not only important as a study of the subculture itself, but also as an analytical framework for further inquiry into post-postmodern phenomena. Triangulation methodology, thematic discourse analysis and textual analysis methods are applied. Steampunk is investigated as a subculture, a literary genre and aesthetics expressed through mass media. The question of historical development of Steampunk resulted in establishment of its“waves”classification. Exposition of post-postmodernism and chronotope in relation to Steampunk follows an overview of relevant modern and postmodern subcultural theories. Consequent chapters explore ideology, products and problematics of the subculture, its literature and presence in contemporary media. Besides providing Steampunk with systematized place within sociocultural and historical contexts and identifying its essential elements, the dissertation elucidates how Steampunk acts as a reflection of post-postmodern society, being one of its facets: an escapist carnivalesque chronotope and a synthetic material-virtual space where participants are engaging in creative interactive revision of past, present and future reality.