Türk İş Hukukunda tatil ücretleri
Holiday in Turkish Business Law fees
  1. Tez No: 413651
  2. Yazar: TUĞBA ÇİÇEK USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Tatil ücreti, hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil, akdi tatil, köprü günler, Payment of holiday, weekly rest day, national and public holiday
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Melikşah Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
İşçilerin çalışma hayatı koşulları sanayi devriminin etkisi ağırlaşmış ve bunun sonucunda çalışma süreleri fazlalaşan işçilerin tatil yapma ihtiyacı doğmuştur. İş hukukunun gelişmesiyle ücretli tatil hakkı, Anayasal güvenceye sahip olan temel bir sosyal hak haline gelmiştir. Tatil hakkı 394 sayılı Hafta Tatili Hakkında Kanun ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile düzenlenir iken, tatil ücretleri 4857 sayılı İş Kanunu ile diğer iş kanunlarında düzenlenmiştir. Haftanın beş veya altı iş gününde çalışma nedeni ile yorulan çalışanlara yorgunluğunu gidermesi ve yeni haftaya bedenen ve ruhen dinlenmiş olarak başlayabilmesi için genellikle hafta sonunda tanınan çalışılmayan hafta tatili günü için, işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir. Kanunla ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen ve işçilerin maddi kayıp kaygısı duymaksızın sosyal ve dini görevlerini aileleri ile birlikte yerine getirmelerini sağlamak amacıyla çalışılmayan günlerde, işçilere bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak ödenecektir. Hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde esas olan işçilerin çalıştırılmamasıdır; ancak uygulamada işçilerin tatil günlerinde dahi çalıştırılması ile karşılaşılmaktadır. İşçilerin tatil günlerinde çalıştırılabilmesi için işçinin onayının bulunması şarttır.
Özet (Çeviri)
The industrial revolution impaired the working life conditions of the workers, which increased the working hours and days. On the part of workers, this arose the need to take a rest day. Because of the development in the labour law, the right to paid holiday became a Constitutional social right. This is regulated by the Law No 394 of Weekly Rest Day Law and the Law No 2429 of National And Public Holidays Law. In contrast to this, the Law No 4857 of the Labour Law regulates the payment of the holiday. In order to relieve the tiredness or exhaustion caused by the five or six working days weekly and to start the new week physically and mentally rested, the workers are entitled to a weekly rest day (mainly at weekends), which is fully paid by the employers unrequited in form of working performance. On public holidays, regulated by the law mentioned above, the workers should be able to render their religious and social duties with their families without having any financial loss concern. Based on this, the workers are entitled with the unrequited full payment on national and public holiday days. Although the workers are entitled to vacation on the weekly rest day, national, and public holidays, in practice they can work on these days too under the condition of approval by workers.