Önleyici kolluk hizmetleri bakımından kolluğun zor ve silah kullanma yetkisi, kolluğun genel sorunları, çözüm ve öneriler
Using force and arms as preventive law enforcement service, general problems of law enforcement and solutions and reccommendations
- Tez No: 413653
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kolluk, Kamu Düzeni, Polis, Jandarma, Law Enforcement, Public Order Police, the Gendarmerie
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Melikşah Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Devlet insan topluluğu gibi canlı bir varlıktır. Devletin bünyesi içerisinde çeşitli organlar vardır. Bu organların farklı görevleri vardır. Bu organların görevlerinden birisi de kolluk görevidir.“ Önleyici Kolluk Hizmetleri Bakımından Kolluğun Zor ve Silah Kullanma Yetkisi, Kolluğun Genel Sorunları, Çözüm ve Önerileri'' isimli bu çalışma da devletin birincil görevi olan kolluğun zor ve silah kullanma yetkisi ele alınmıştır. Bu çalışmada, kolluk güçlerine gerek adli, gerek idari anlamda tanınmış bulunan ”zor ve silah kullanma yetkisi" ile bu yetkinin kullanılması esnasında çıkan sorun ve problemlere genel bir inceleme yapılmıştır. Tezimin kapsamı şu şekilde teşekkül etmiştir: Kolluk kavramı, kolluğun tarihi gelişimi ve görevleri açıklanmaya çalışılmıştır. İdari kolluğun özellikleri ve idari kolluk çeşitleri üzerinde durulmuştur. Türk hukukunda zor ve silah kullanma yetkisine ilişkin kanun maddeleri incelenmiştir. Daha sonra kolluk personelinin sorunları incelenerek çözüm ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The State is a live as humanity. There are various organs in the body of these organs. These organs have different kind of functions. One of them is Law Enforcement. The study named 'Using Force and Arms as Preventive Law Enforcement Service, General Problems of Law Enforcement and Solutions and Reccommendations' explains state's authority to use force and arms which is the primary task of law enforcement. The scope of my thesis formed as follows: The concept of law enforcement, the historical development of law enforcement and tasks. And also laws relating to the use of force and arms in Turkish legal substance have been investigated. Then the solution have been made in examining the issue of law enforcement personnel and suggestions.