Kamu Personeli Seçme Sınavı ve Alan Bilgisi sınavına ilişkin öğretmen görüşlerinin ve metaforik algılarının belirlenmesi
The investigation of the opinions and metaphorical perceptions of teachers regarding civil cervant selection exam and teaching field knowledge examination
  1. Tez No: 413688
  2. Yazar: SAMET ELMACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: alan sınavı, KPSS, metafor öğretmen seçimi, öğretmen atamaları, field knowledge examination, metaphor, CSSE, selection of teachers, teacher recruiting
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı; İngilizce öğretmenlerinin KPSS ile ÖABS kavramlarına ilişkin zihinlerinde yer alan algıları metaforlar aracılığıyla ortaya koymak ve İngilizce öğretmenlerinin Kamu Personeli Seçme Sınavı ve Alan Bilgisi Sınavına ilişkin görüşlerini tespit etmek ve daha sonra da elde edilen bulguları analiz edip yorumlayarak olası sorunlara çözüm önerilerinde bulunmaktır. Bu amaçla oluşturulan görüşme formu Türkiye'nin çeşitli fakültelerinden mezun olmuş ve 2013 KPSS ve ÖABS'ye giren İngilizce öğretmenlerine mail aracılığıyla ulaştırılmıştır. Bu araştırma kapsamında İngilizce öğretmenlerinin“KPSS”ve“ÖABS”kavramına ilişkin sahip oldukları metaforlar (zihinsel imgeler) incelenmiştir. Bu amaç için katılımcılar tarafından“KPSS ...... gibidir. Çünkü ........”ve“ÖABS ….. gibidir, çünkü …….”ibarelerini tamamlanmıştır. Ayrıca katılımcılara 5 adet açık uçlu soru yöneltilmiştir. Veriler, nitel analizlerden içerik analizi ve betimsel analiz veri çözümleme teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, katılımcılar tarafından KPSS kavramına ilişkin kullandıkları metaforlarda öne çıkanlar;“At Yarışı, Kabus, Karpuz Seçme, Maraton, Ömür Törpüsü, Sırat Köprüsü. ÖABS kavramını yönelik ise ”Elek, Meyve Seçme, Samanlıkta İğne Aramak, Sürpriz Yumurta, Vitamin gibi metaforlar yaygındır. Açık uçlu sorulara ilişkin tüm bulgular incelendiğinde, İngilizce öğretmenleri KPSS'nin kendilerini psikolojik, sosyolojik ve fiziksel olarak yıprattığını ve tek başına yeterli ve güvenilir bir ölçme sağlayamadığını vurgulamaktadır. İngilizce öğretmenleri alan bilgisi sınavı ile bu eksikliğin ve olumsuzluğun büyük miktarda olmasa da giderildiği ancak yeterli olmadığı ve bu yüzden alan bilgisi sınavında da bazı düzenlemelerin yapılması gerektiği inancındadır. Ayrıca İngilizce öğretmenleri bu iki sınava ek olarak da öğretmen adayı seçiminde çeşitli uygulamaların getirilmesinin nitelikli ve donanımlı öğretmen seçimi için daha güvenilir ve geçerli sonuçlar doğuracağını düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the metaphorical perceptions of English Language teachers related to“CSSE”and“TFKE”and to examine the opinions of English teachers on CSSE and TFKE and then to suggest solutions by analysing the obtained outcomes. For this purpose, an interview form was created and sent to English teachers both who were graduated from various faculties in Turkey and entered the 2013 CSSE and TFKE. This study investigated the metaphorical images that English Language teachers have on the concept of CSSE and TFKE. Participants completed the phrase of“CSSE is like ........ because ...........”and“TFKE is like …….. because”to indicate their conceptualizations about them. In addition, participants were asked to answer 5 open-ended questions. Data was analyzed by using data analysis techniques“content analysis and descriptive analysis”. According to research results, foregrounding and popular metaphors created by participants for CSSE concept are:“Horse Racing, Nightmare, Watermelon Selection, Marathon, Rasp of life, Bridge in the Hereafter (Sirat Bridge)”. As for TFKE concept, they are: "Fine Sieve, Fruit Selection, Look for a Needle in a Haystrack, Suprise Eggs, Vitamin. When overall results were analyzed for open ended questions, participants pointed out that CSSE makes them psychologically, sociologically and physically weakened and it failed to provide an adequate and reliable measurement alone. However, participants think that these deficiency and negativity about CSSE were corrected with TFKE but not a huge amount of good. Because of this, they believe that there should be some arrangenments on TFKE. They also think that in addition to these two exams, for the selection of qualified and equipped prospective teachers, the introduction of various applications will lead to more reliable and valid results.