Kültürel değerler ile kariyer çapaları arasındaki ilişkinin incelenmesi: Üniversite öğrencileri üzerinde bir araştırma
The relationship between cultural values and career anchor of university students
- Tez No: 413689
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Cultural Volues, Career Anchor, Career Choice
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Üniversite öğrencilerinin kültürel değerler ile kariyer çapaları arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik tez çalışmasında öncelikle kariyer kavramının tanımı, kapsamı, önemi genel hatlarıyla incelenmiş ve kariyer ile yaşam dönemleri arasındaki ilişki detaylı olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde bireylerin kariyer seçimlerini etkileyen faktörler ve kariyer tercih kuramları hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde kültür kavramı ele alınarak kültür kavramının özelliklerinden bahsedilmiş ve kültürün öğeleri üzerinde durularak, değerleri kültür boyutu esas alarak sınıflandıran yaklaşımlar detaylı olarak incelenmiştir. Bu yaklaşımlardan Hofstede'nin kültürel boyutları ve Rokeach'ın değer sınıflaması hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise araştırmaya katılan üniversite öğrencilerine demografik bilgileri, kariyer çapaları ve kültürel değerleri ile ilgili sorular içeren anket formu uygulanmış ve 215 üniversite öğrencisine yapılan anket çalışmasının sonuçlarına yer verilmiştir. Araştırma sonuçları“SPSS”istatistik programı yardımıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; tanımlayıcı istatistiki analizler, güvenlik analizi, Kolmogorov Smirnov testi, Sperman Korelasyon analizi, Mann-Whitneyy U testi ve Kruskal Wallis tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak araştırmada, üniversite öğrencilerinin sahip olduğu kültürel değerleri ile kariyer çapaları arasında bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda üniversite öğrencilerinin sahip olduğu, güvenlik, girişimci ve bağımsız kariyer çapalarının çalışmayı tercih ettikleri sektörlere göre farklılık gösterdiği tespit edilmiş, yine çalışmada üniversite öğrencilerinin sahip olduğu düşük belirsizlik kültürel değerinin de çalışmayı tercih ettikleri sektörlere göre farklılık gösterdiği görülmüştür. Çalışmada üniversite öğrencilerinin sahip olduğu saygınlık, özel yaşam kariyer çapalarının da cinsiyete göre farklılık gösterdiği görülürken, üniversite öğrencilerinin sahip olduğu yüksek güç kültürel değerinin de cinsiyete göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimler: Kültürel Değerler, Kariyer Çapaları, Kariyer Tercihleri
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to investigate the relationship between cultural values and career anchor of university students. In this context, firstly the main concepts of career and the significance of career preference are explained and then the relationship between career and life cycle are discussed in details. Factors affecting career preferences of individuals and the related career preference theories are also analyzed.In the third section of the study, main concepts of culture as well as the importance of culture are defined. Approaches which classify values based on cultural dimensions are analyzed. İn this context; Hofstede's cultural dimensions and Rokeach's value classification are explained with details. Sample consists of 215 student who are studying at university. İn the fourth section of the study on application is given and the empirical results are discussed. The results of the study are analyzed by using SPSS statistical packet program. İn this analysis of the data; descriptive analysis, reliability analysis, Kolmogorov Smirnov test, Sperman Correlation analysis, Mann-Whitneyy U test and Kruskal Wallis test are used. The results of the study reveal a significant relationship between cultural values and career anchor of university students. Career anchor of university student which include security career anchor, independent career anchor, entrepreneurs career anchor are found to vary depending on their preferred sector. Cultural volues of university student which include low uncertainty culture are found to vary depending on their preferred sector. Furthermore, career anchor of university student which include lifestyle, pure challenge are found to vary depending on their gender. Cultural volues of university student high power culture are found to vary depending on their gender.