Üreme ile ilgili problemlerin uluslararası metinler ve Türk Hukuku karşılaştırılarak feminist teori bakımından incelenmesi
Study of reproductive problems in terms of feminist theory by comparison to international instruments and Turkish law
- Tez No: 413789
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EYLEM ÜMİT ATILGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sosyoloji, Law, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Üreme, Üreme İle İlgili Sorunlar, Toplumsal Cinsiyet, Feminist Hukuk Teorisi, Biyoetik, Kürtaj, Tüp bebek, Taşıyıcı Annelik, Ebeveyn izni, Reproductive, Reproductive problems, Gender, Feminist Law Theory, Bioethics, Abortion, In vitro fertilisation (IVF) Surrogacy, Parental Leave
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Araştırmada üreme ile ilgili problemler mevzuat ve literatür incelemesi yöntemi ile ele alınmıştır. İki bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde üreme ve hukuk, toplumsal cinsiyet ilişkisine değinilmiş, değer ve değer yargısı ayrımı, ahlak, insan onuru, etik ve biyoetik kavramları ile feminizm bilgisi yol gösterici olarak kullanılmıştır. İkinci bölümde ilk olarak, üremenin kimin kararı olduğu sorusundan yola çıkarak kürtaj, taşıyıcı annelik ve tüp bebek uygulamaları incelenmiş, talep edilen şekilde dört çocuk yapıldığında Türkiye'deki mevcut düzenlemeler bu söylemi destekler nitelikte ve eşitlikçi midir sorusu uluslararası mevzuat ve ilk bölümde açıkladığımız kavramlar ışığında tartışılmıştır.“Üreme kimin için?”sorusuna cevap aramak için, aile ideolojisi, doğum öncesi tanı, cinsiyet seçimi konuları açıklanıp, devletin üremeye bakışı ulusal ve uluslar arası mevzuat, yargı kararları, AB ilerleme raporları incelenmiştir Çocuk yapmayı teşvik eden söylemlerin temelsizliği, bu konudaki yasaların eksikliği ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sağlanamaması ile görülebilir. Üreme konusundaki problemlerin kadın odaklı incelenmesinin seçilmesinin nedeni kadının üreme olayının süjesi ve toplumsal cinsiyet rolleri bakımından eşitsiz konumda olmasıdır. Kadınların karar alma, hayatlarını düzenleme ve ülkemizde hayatta kalmasının erkelerden daha zor olduğu açıktır. Devletin bu konudaki politikaları toplumda zaten eşitsiz durumda bulunan kadını daha da eşitsiz duruma getirmekte, sosyal hayattan ve iş yaşamından uzaklaşmasına neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, problems concerning reproductive are examined within legislation as well as the method of literature review. This study consists of two chapters. In the first chapter of this study deals with the relationship between reproductive, law and gender mainstreaming being guided by the divergence between value and value judgement as well as the concepts of moral, human dignity, ethics and bioethics. The second chapter of this study begins with the question of decision of reproductive; thus analyzes abortion, surrogacy and in vitro fertilization. From this point, while having four children as demanded, the questions whether the current legislation in Turkey in support of these statements and equitable enough are discussed in the light of International instruments and the concepts explained in the first chapter. To look for an answer to the question“For whom the reproductive is?”, issues concerning ideology of family, antenatal diagnosis and gender selection are explained. Furthermore, the view of government, national and international regulations, court decisions, regular reports of the EU are examined. The groundlessness of the statements promoting having children may be perceived within the lack of legislation on this subject and unobtainable of social gender equality. The reason constituting the problem focusing on woman is because that woman is subject of reproductive and social gender inequality. It is obvious that women are in a much more difficult position on making decisions, managing their lives and even staying alive in Turkey. The policies of the government on this issue cause social gender inequality as well as pull away women from social and work life.