Güney Kafkasya'nın jeopolitik konumu ve çatışma alanları
The geopolitical location of the South Caucasus and conflict areas
- Tez No: 413834
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUTLU YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Uluslararası İlişkiler, Geography, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güney Kafkasya, Siyasi Coğrafya, Çatışma, Abhazya, Güney Osetya, Karabağ, South Caucasus, Political Geography, Conflict, Abkhazia, South Ossetia, Karabakh
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Soğuk Savaş döneminin sona ermesiyle başlayan yeni dönemde Kafkasya, jeopolitik konumu ve iç çatışmalar nedeniyle dünya gündemine oturmuştur. Bu dönemden itibaren Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan'ın içinde bulunduğu bölge Güney Kafkasya, Rusya'nın kontrolü altında kalan bölge ise Kuzey Kafkasya kavramıyla adlandırılmaya başlanmıştır. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Bu sorunlardan en dikkat çekenlerinden biri Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan Dağlık Karabağ sorunu, diğeri ise Gürcistan'da yaşanan Abhazya ve Güney Osetya sorunlarıdır. Ülkelerin toprak bütünlüğünü tehdit eden bu sorunların çözülmesi, dış politikalarının belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Her ülkenin kendi siyasi meseleleri, hükümet değişimleri ve cumhurbaşkanı değişimleri söz konusudur. Dolayısıyla iç siyasetteki değişiklikler dış siyasete de yansımakta, sorunların çözümündeki kararlılığı bozmaktadır. Bu çerçevede Güney Kafkasya ülkelerinin bölge içi ve bölge dışı yürüttükleri siyaset, sorunların nasıl çözüleceği konusunda belirleyici olmuştur. Bu tez araştırmasında Güney Kafkasya ülkelerinin yürüttükleri politikaların bölgedeki mevcut sorunların gelişimini nasıl etkilediği neden- sonuç ilişkileri kurularak incelenmeye çalışılmıştır. Sorunların nedeninin, nasıl ortaya çıktığının daha iyi anlaşılması amacıyla bölge ülkelerinin yakın siyasi tarihleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the new process that started with the end of Cold War period, Caucasian regions is in the agenda of the world due to their geopolitical location and civil conflicts. From this period, Azerbaijan, Georgia and Armenia began to be referred as the South Caucasus region, while the lands remaining under the control of Russia referred as the North Caucasus region. However Azerbaijan, Georgia and Armenia declared their independence after the collapse of the Soviet Union, they faced with serious problems. One of the most remarkable of these problems between Azerbaijan and Armenia over the Nagorno-Karabakh conflict and the other problems are Abkhazia and South Ossetia in Georgia. Solutions of these problems of threaten the territorial integrity of the countries, plays an important role in the determination of foreign policy. Each country has involved their own political affairs, government and President changes. Therefore, these changes in domestic politics is also reflected to foreign politics, deteriorate the stability in the solutions of problems. In this context, the South Caucasus countries implementation in the region and out of the region politics are decisiving about how to solve problems in these areas. In this thesis research argued that how countries in the region which they affect to development the policies of the current problems of the South Caucasus. Research analyzed with cause effect relationships. Purpose of a better understanding about reasoning of the problems and how problems emerged, it has investigated the recent political history of countries in the region.