Gelir dağılımı tasarruf ilişkisi: Türkiye'de hanehalkı tasarruflarının belirleyicileri
The relationsip between income distribution and savings: Determinants of household savings in Turkey
  1. Tez No: 413859
  2. Yazar: MEHMET ŞENGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ TABAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Hanehalkı, Gelir, Tasarruf, Gelir Dağılımı, Çoklu Doğrusal Regresyon, Lojistik Regresyon, Household, Income, Savings, Income Distribution, Multiple Linear Regression, Logistic Regression
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Hanehalkı gelir bölüşümünden pay alanlar içerisinde önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple hanehalkı toplumdaki özel harcama, yatırım ve tasarruf kalemlerinde de belirleyici bir rol üstlenmektedir. Hanehalkının elde ettiği gelirin türü ve bu geliri ne şekilde kullandığı milli gelirin oluşumu için son derece önemlidir. Tez çalışmamız, hanehalkı tasarruflarının belirleyicilerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada Türkiye İstatistik Kurumu'ndan sağlanan“Hanehalkı Bütçe Anketleri”kullanılarak 2002-2013 yılları arasındaki dönemi incelenmektedir. Anket verileri çoklu doğrusal regresyon ve lojistik regresyon modelleri ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, hanehalkı gelir türlerinden olan ücret-prim geliri, faiz ve kira geliri, emekli maaşı ve diğer maaşlar, hanehalkı tasarruflarını pozitif yönde etkilemektedir. Ayrıca, ikamet edilen konutun mülkiyeti, ikinci ev sahipliği, on bin liranın üzerinde yıllık kullanılabilir gelire sahip olmak, eğitim seviyesi gibi değişkenler de hanehalkı tasarrufları üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Buna karşılık hane büyüklüğü, otomobil sahipliği, geçici veya dönemlik istihdam, kırsal alanda yaşamak ise hanehalkı tasarruflarını olumsuz yönde etkileyen değişkenler olarak sıralanabilir.
Özet (Çeviri)
Household has an important place in the division of income. Therefore, it plays a decisive role in personal consumption, investment, and savings. The type of income received and the way it has been used by household is extremely important for the formation of national income. This thesis aims to identify the determinants of household savings. In this study,“Household Budget Survey”conducted by Turkish Statistical Institute for the years 2002-2013 is used. Survey data has been analyzed by multiple linear regression and logistic regression models. The results of the study show that wage and premium income, interest and rental income, pensions and other wage incomes affect the amount of household savings positively. In addition, variables such as house ownership, having an extra house, having annual disposable income of over 10.000 ₺, education level also have a positive effect on household savings. On the other hand, the number of family members, car ownership, temporary or seasonal employment, and living in rural areas affect household savings in a negative way.