Küresel krizin bulaşma etkisi: Menkul kıymet borsaları üzerine bir uygulama
Contagion effect of global crisis: An application on the securities market
  1. Tez No: 413860
  2. Yazar: FATİH KIRAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MACİDE ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Finansal Kriz, Bulaşma Etkisi, Küresel Kriz, DCC GARCH, Globalization, Financial Crisis, Contagion Effect, Global Crises, DCC- GARCH
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Küreselleşmenin bir sonucu olarak ülkeler arasında sınırların ortadan kalkması, piyasalar arası finansal ilişkilerde yoğunluk ve serbestliği de beraberinde getirmiştir. Bu serbestleşme piyasalarda yaşanan şokların ülkelerarası transferine olanak sağlayan bir yapı ortaya çıkartmıştır. Ekonomik şokların ülkelerarası transferi konusunda literatürde yapılmış birçok çalışma yer almaktadır. Bu çalışmalara ilave olarak son yıllarda finansal şokların transferi konusunda krizlerin bulaşıcılığı ön plana çıkmış ve birçok araştırmacı tarafından incelenmiştir. Bu çalışmada da çeşitli ülkelerde yaşanmış ve küresel çapta diğer ülkeleri de etkileyen birtakım krizlere değinilerek, bu krizlerin bulaşıcılığı incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde detaylı olarak küreselleşmeden bahsedilmiştir. İkinci bölümde finansal krizlerin bulaşma etkisi konusunda literatüre uygun bir alt yapı oluşturması için tanımlamalar yapılmış ve çeşitli küresel krizlerin bulaşıcılık etkileri incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise ABD kaynaklı 2007-2009 küresel finansal krizin bulaşma etkisi örneklem seçilen bir grup ülke için ampirik uygulama yapılmak sureti ile incelenmiştir. Ampirik Uygulamada DCC- GARCH modeli kullanılmıştır. Çalışma sonucuna göre kriz döneminde, kriz öncesi döneme göre DCC katsayıları yüksek çıkarak, örneklem seçilen ülkelere 2007-2009 Küresel finans krizin bulaşma etkisi gözlemlenmiştir. Bulaşma etkisi özellikle üst gelir grubu ülkelerde diğer ülkelere göre daha fazla görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The disappearance of borders between countries as a result of globalization has brought about concentration and freedom between financial relationship and market. This cross-border liberalization in the markets also revealed a structure which allows the transfer of shock, though. The economic cross-border shocks found their places in the literature in several studies. In addition to these works, the concept of contagion of the crisis in the transfer of financial shocks has prevaled and become a concept that has been studied by many researchers. This study examines the global crisis taking place in various countries and in reference affecting a number of other countries due to the contagion of the crisis. The concept of globalization was discussed in detail in the first part of the study. In the second, it was attempted to set some definitions for creating a suitable infrastructure about the impact of the financial crisis contagion and the contagion effects of some global crisis have been examined in this context. In the third and last part of the study, a group of countries were selected and examined by making empirical analysis in the context of the contagion effects of the 2007-2009 global financial crisis beginning in the US. DCC-GARCH model has been used in this study. According to the result of the study, in the crises period DCC coefficients based on high from the pre-crises period, so contagion effect of the 2007-2009 global crises has been watched fort he samples countries. Contagion effect has been watched on the income group countries much more than the others.