Marka şehirlerin ülke turizmine ve vergi gelirlerine etkisi
The effects of brand cities on country economics and tax revenues
- Tez No: 413868
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF TUĞRUL KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Turizm, Finance, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Marka Şehir, Vergi Gelirleri, Turizm Ekonomisi, 2023 Turizm Stratejisi, Brand City, Tax Revenues, Tourism Economics, 2023 Tourism Strategy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmanın amacı kent markalaşmasının, ülke turizmini ve vergi gelirleri üzerinde oluşturduğu etkilerin değerlendirilmesidir. Ulusal ve uluslararası örnek ve verilerle küresel turizm rekabetinin ortaya çıkarmış olduğu 'marka şehir' kavramının, ülkemizde ve dünyada turizm ekonomisi üzerinde oluşturduğu neticeler değerlendirilmeye çalışılmıştır. Marka şehir kavramının daha iyi anlaşılması adına kentlerin markalaşmasına yön veren faktörlerin derlendiği ilk bölümde, ağırlıklı olarak literatür taramasına yer verilmiştir. Konu üzerine, çoğu uluslararası olan, çeşitli kaynak ve ampirik çalışmalardan faydalanarak, kent markalaşması algısı ve içeriği ifade edilmiştir. 2. bölümde, Türkiye Turizm Stratejisi 2023 eylem planı dahilinde oluşturulan marka şehirlerin sahip oldukları zenginlik ve değerlere yer verilmiş, her şehir ayrı ayrı incelenmiştir. Projenin amaç ve hedeflerinin de yer aldığı bu bölümde, ağırlıklı olarak şehirlerin turizmini geliştirmek adına sağlanan kamu yatırım ve teşviklerine yer verilmiştir. Son bölüm olan 3. bölüm de ise kent markalaşmasının ülke turizmine ve spefisik olarak vergi gelirlerine nasıl etki ettiğini değerlendirebilmek için turizm ekonomisine değinilmiştir. Turizmin; gelir, istihdam ve ödemeler dengesi üzerindeki etkileri incelenmiş, vergiler üzerindeki etkisinin değerlendirilmesine ağırlık verilmiştir. Bölüme; ülkemiz ve dünyadan, farklı şehirlerin vergi performansları, çeşitli güncel turizm bilgileri, bazı öneri ve değerlendirmelerle son verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effects of city branding on country tourism and tax revenues.'Brand city' concept came about from national and international sample and data global tourism rivalry,and this study was conducted to try to evaluate this concept's conclusions on tourism economics in our country and at the world. Factors which direct city branding have been compiled at the first chapter to make clear the meaning of brand city concept and it mainly includes literature survey.City branding perception and content stated as utilising empirical studies and a variety of sources the topic about and most of them are international. Brand cities' wealth and values were given at the second chapter within Turkey Tourism Strategy 2023 action plan,and every city was investigated one by one.Both project goal and objectives are involved in this chapter and public investment and incentives which are provided to develop mostly cities' tourism are involved in too. Tourism economics was mentioned at the last chapter,3 to evaluate how city branding affects country tourism and tax revenues specifically.The effects of tourism on revenue,employment,blance of payments were investigated,and evaluating the effect on taxes was focused.This chapter was ended with some offers and evaluations and different cities' tax performances from our country and world,and a variety of current tourism information.