I. Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e Meclis-i Mebusan seçimlerinin değerlendirilmesi
The parliamentary elections from he First Constitutional Monarchy to the Republic
- Tez No: 413872
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAMİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Tarih, Public Administration, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Seçimler, Demokrasi, Osmanlı, Meşrutiyet, İttihatçılar, Elections, Democracy, Ottoman, Constitutionalism, Young Turks
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Günümüz demokratik toplumlarında seçim sistemleri ve seçimlerin önemi tartışılmaz bir gerçektir. En temel anlamıyla halkın kendini yönetenleri belirlenmesi demek olan seçimler Türk demokrasi tarihinin önemli kilometre taşlarındandır. Öncelikle son yıllarda ülkemizin bir biri ardına yaşadığı seçimler ve konunun son dönemde hayli canlı ve güncel olması bizi coğrafyamızda ilk yapılan seçimlere yöneltmişti. Türk siyasal hayatına seçim, seçme ve seçilme kavramının girdiği ilk günler olan Tanzimat'tan Osmanlı Devleti'nin tarih sahnesinden çekilmesine kadarki dönemde yapılan seçimler çalışmamızın konusunu teşkil etmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde seçim, seçim sistemleri kavramı ve dünyada uygulanan seçim sistemleri kavramsal çerçevede açıklanmış, Çoğunluk sistemi, Orantılı (Nisbi) seçim sistemi ve Karma sistem hakkında açıklamalara yer verilmiştir. İkinci bölümde Osmanlı seçimlerin başlangıcı, meclis kültürü ele alınmıştır. Üçüncü bölümde I. Meşrutiyet öncesi Osmanlı Devleti'nin siyasi, fikri, ekonomik olarak genel durumu ortaya konulmuştur. Dördüncü bölümde Osmanlı I. Meşrutiyet ile başlayan seçimlerin Mondros Ateşkes Anlaşması sonrası yapılan son seçimlere kadar incelemesi yapılmıştır. Bu bağlamda 1877-1878 seçimleri, 1908 seçimleri, 1912 seçimleri, 1914 seçimleri, 1918 seçimleri genel hatlarıyla ele alınmıştır. Son bölümde ise genel bir değerlendirme ile çalışmamız sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The electoral system and elections are important and indisputable fact in today's democratic societies. The most basic determination of the people to govern themselves literally, is what we call elections and is one of the most important milestones in the history of Turkish democracy.In recent years, our country has had successive elections and unrest in our region leads us to the first election. Choice turkish political life, selection and election is the subject of studies in the period up to the early days of the Ottoman Empire to withdraw from the scene Tranzımat, date on which concept is selected. In the first part of the study electoral framework concept described in the electoral system and electoral system applied in the world, the majority system are given explanations about the electoral system and the mixed system. Since the beginning of the second chapter of the Ottoman elections it is discussed about council culture. The third chapter in the First Constitution , before the Ottoman Empire's political, it has revealed the idea of the general economic situation. The fourth chapter of Ottoman First Constitution is starting with elections held after the Armistice Agreement until is made the last review of elections. In this context, the 1877-1878 elections, 1908 elections, 1912 elections, 1914 elections, 1918 elections are discussed in general terms. In the last chapter it is presented a general assessment of our study result.