İl nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerinin iş yoğunluğuna göre hiyerarşik kümeleme analizi ile sınıflandırılması
Classification based on work intensity by hierarchical clustering of the provincial directorates of civil registration and nationality
  1. Tez No: 413875
  2. Yazar: AYŞE NUR SEVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NOYAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kümeleme Analizi, Hiyerarşik Kümeleme, Ward's Yöntemi, Cluster Analysis, Hierarchical Clustering, Ward's Method
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kümeleme analizi, grupları kesin olarak bilinmeyen birimleri veya değişkenleri birbiriyle benzer alt kümelere ayırmaya yardımcı olan çok değişkenli istatistiksel analiz yöntemlerinden biridir. Bu çalışma genel olarak üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri'nin tarihsel gelişimi incelendikten sonra kapsamı çok geniş olan nüfus hizmetlerine dair kısa bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, kümeleme analizi metodolojik olarak incelenmiş; üçüncü bölümde ise, hiyerarşik kümeleme yöntemlerinden Ward kümeleme yöntemi ile ülkemizde hizmet gösteren 81 İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü vatandaşa sunduğu hizmet kalemleri açısından işlem yoğunluğuna göre sınıflandırılmıştır. Yapılan analiz neticesinde elde edilen 6 küme, yapısal açıdan incelenmiş ve kümelerin öne çıkan özellikleri belirlenmiştir. Oluşan kümelemenin kalitesi küme geçerliliği endekslerinden Silhouette endeksi ile değerlendirilmiş, kümelerdeki değişkenlere ait ortalamalar ANOVA ve Welch istatistikleri ile de sınanmıştır. Elde edilen bulgular, 6 kümenin istatistiki olarak birbirinden anlamlı derecede farklı olduğunu ortaya koymuştur. Kümelerin genel olarak yorumlandığı bölümle çalışmanın bulguları pazarlama açısından değerlendirilerek tez çalışması sona erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cluster analysis is one of the statistic analysis methods with multiple variables helping to separate the units or the variables for which the groups are not definitely known into similar sub clusters. This study is constituted of three parts. In the first part, after the analysis of the historical evolution of the Directorates of City Population and Citizenship, a briefing has been proposed about the population affairs with large scope. In the second part, the cluster analysis has been studied methodologically; in the third part, the 81 Directorates of City Population and Citizenship providing service in our country have been analyzed for the services they provide to the citizen using the Ward cluster method that is one of the hierarchical cluster methods. Because of the analysis performed, the 6 clusters obtained have been analyzed according to their structure and the outstanding features of the clusters have been determined. The quality of the clusters have been evaluated using the Silhouette index among the cluster validity indexes, the averages of the variables of the clusters have been tested using ANOVA and Welch statistics. The results obtained have shown that the 6 clusters are significantly different from each other statistically. The thesis study has ended with the part in which the clusters have been interpreted.