Toplumda çevre bilinci oluşturmada medyanın rolü: Meke Gölü örneği
Role of the media in creating environmental awareness in society Meke Gölü case
- Tez No: 413876
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERAY ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Kamu Yönetimi, Radyo-Televizyon, Journalism, Public Administration, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Medya, Çevre Sorunları, Çevre Bilinci, Meke Gölü, Media, Environmental Problems, Environmental Consciousness, Meke Lake
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Medya; televizyon, gazete, dergi ve son zamanlarda kullanıcı sayısı hızla artan sosyal medya aracılığıyla toplumu birleştirme, gruplaştırma; bir fikri yayma veya bir konuda ortak hareket etme konularında etkilemektedir. Bu etkileme gücünü günümüzün küresel sorunu olan çevre kirliliği konusunda da kullanmakta olan medya, çevre sorunları konusunda yaptığı haber ve bilgilendirme programlarıyla toplumu çevre sorunlarına karşı bilinçlendirme ve ortaya çıkabilecek yeni çevre sorunlarına karşı önlem alma konusunda etkili bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmanın amacı, ülkemizde medyanın çevre sorunlarına karşı yaptığı yayınlarda Meke Gölü'nde yaşanan çeşitli çevre sorunları ve Meke Gölü'nün kuruması konularına değinerek toplumu bu konudan haberdar ettiğini ve Meke Gölü'nün kuruması örnek gösterilerek toplumda çevre bilinci yaratabildiğini ortaya koymaktır. Bu çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde medyanın kamuoyu yaratma gücü, dünyada ve Türkiye'de medyanın tarihsel gelişimi, kamuoyu yaratma konusunda literatürde yer alan ana kuramlar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, çevre sorunlarının çeşitleri ve ortaya çıkış şekilleri incelenmiş, çevre sorunlarına karşı dünyada ve Türkiye'de ortaya çıkan toplumsal hareketler ve bu konuda yapılan uluslararası hukuki toplantılar üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise; Türkiye medyasının Meke Gölü'nde yaşanan çevre sorunları konusunda ne derecede etkin haber yaptığı konusu derinlemesine irdelenmiş ve bu amaçla içerik analizi ile televizyon, gazete ve internette çıkan Meke Gölü'ne ilişkin çevre haberleri incelenmiştir, sonucunda konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Media, effects society for merging and grouping people or spread an idea by using its instruments like television, newspaper or social media which has recently increased huge number of users. The media which uses its power to influence the global problem of environmental pollution appears as an effective tool to raise the consciousness in the society against the environmental problems and to take measurements against these possible problems through its news and information programs about the environmental problems. The aim of this study is to show the effect of the Turkish media or establish environmental consciousness by informing people with publishing news about drying problem of Meke Lake. This research is composed of three chapters. In the first chapter, the power of media to create a public opinion, historical development of the media in Turkey and the World and the main theories on the literature of creating public opinion are emphasized. In the second chapter, types of environmental pollution and its emergence are analyzed and international judicial meetings considering the environmental pollution and social movements emerged in Turkey and the World against to environmental problems are underlined. In the last chapter, to what extent the Turkish media released effective news concerning the environmental problems in Meke Lake, is analyzed in depth and in an attempt to analyze these environmental problems, environmental news which are released in the television, newspapers and internet regarding the Meke Lake are examined and consequently comprehensive assessments are made on this issue.