Bilecik ili Söğüt ilçesi Küre köyü folkloru
Bi̇leci̇k city Söğüt district Küre village folklore
  1. Tez No: 413877
  2. Yazar: ERKAN ÇAKICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bilecik, Söğüt Folkloru, Halk Ġnançları, Küre Folkloru
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 319
Özet
Türk kültürünün kadim ve köklü geçmişinden bugüne kadar var olan gelenek yapılarını, bu geleneklerin çeşitli etkenlerle olan bağını, değişim süreçlerini ve kültür içindeki rol ve etkilerini araştırmak, yakın tarihteki ya da modern zamanlardaki değişmelerin getirdiği sonuçlarla ortadan kalkan halk kültürü ürünlerini tespit ederek incelemek halkbiliminin temelini oluşturur. Bu çalışma, Osmanlı'nın kuruluşuna ve Milli Mücadele ile elde edilen kurtuluşa beşiklik etmiş olan Bilecik ilinin; Söğüt ilçesine bağlı, (2014 yılı içerisinde belde olmaktan çıkan) Küre köyünün halk bilimi unsurlarını konu almaktadır. Çalışma, Küre köyünün anonim halk ürünlerini, gelenek ve görenekleri ile kültürel yapısını konu edinmekte ve incelemektedir. Halk bilimi açısından, toplum hayatının olağan akışı içinde, kültür unsurlarını incelemeye yönelik olarak önemli bir yere sahip olan“derleme”, bu çalışmanın yöntemini oluşturmaktadır. Bu derlemede Küre köyünün, Türk Halk Kültürü kapsamında geleneğe bağlı yapısını ortaya koyup değerlendirmeye çalıştık. Bu araştırmayı yapmaktaki temel amacımız, modern zamanların kültürün yaşatılmasına yönelik etkisi, sosyal ve ekonomik gelişmeler ve hızla gelişen teknoloji karşısında; geleneksel yapısı zedelenmiş ve bazı gelenekleri sosyal ve kültürel hayatında unutulma noktasına gelmiş olan Küre köyünün, bir hazine kıymetine sahip olan kültürel değerlerinin, tamamıyla yok olmadan derlenip yazıya geçirilmesi ve Türklüğe hizmete küçük bir katkı bağlamında, bu kültür mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
That researching the existing tradition patterns fromancient and rooted past of Turkish culture, the link of the tradition with different factors, the periods of change, the role and effectin culture and also determining and studying the elements of folklore which disappeared because of changes in the late historyor modern time underlines the folklore. This study is about the folklore elements of Küre village belonging to Sögüt district (not townuntillnowfrom 2014) of Bilecik city which is a cradle to Ottoman's foundation and independence gained by national struggle. This study is about anonym folk elements of Küre village, cultural structure with customs and tradition. Interms of folklore, compiling which has an important role tostudy on culture elements in natural flow of life is themethod of this study. In this compiling it has been triedtoprove and evaluate the traditional feature of Küre village with in the context of Turkish Folk Culture. The main purpose of thisstudy is to ensure impaired traditional patternand sinking in to oblivion of some tradition in social and cultural life belonging to Küre village whose treasured cultural values compiling and writing before disappearing and transfering to the next generations in the context of a contribution in serving to Turkishness in relation to continuity of culture in modern time, social and economical developments, fast developing technology.