Sosyal içerikli reklam kampanyaları (Demokrasi ve insan hakları eğitimi kamu spotu uygulaması)
Advertising campaigns with social content (Public service announcement implementation on democracy and human rights education)
- Tez No: 413878
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Reklamcılık, Education and Training, Fine Arts, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Sosyal İçerikli Reklam, Kamu Spotu, Demokrasi ve İnsan Hakları Eğitimi, Grafik Tasarım, Advertisement, Advertisement With Social Content, Public Service Announcement, Democracy And Human Rights Education, Graphic Design
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bir fikrin ya da ürünün pazarlanması ile kar elde etmeyi amaçlayan klasik reklam anlayışının aksine, sosyal içerikli reklam, toplumun ve bireylerin yararına olan davranış biçimini kişilere kazandırmayı ve bu sayede, hedef kitlede davranış veya tutum değişikliğini hedefler. Bu uygulama, kamu spotu uygulamalarıyla kitlelere ulaşıp, toplumun ilgisini çeker ve belirlenen konularda farkındalık oluşturur. Televizyon, görüntü ve ses unsurlarını birlikte kullanabilmesiyle, iletişimde etkin bir araç olduğu ve bu nedenle davranışları ve tutumları biçimlendirmede etkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca eğitimciler ve araştırmacılar televizyonun, çocuğa gönderdiği çok sayıda uyarıcı ile algı dünyasını ve zihinsel gelişimini şekillendirdiğini de kabul etmektedirler. Her çocuğun kendini rahatlıkla ifade edebileceği fikir ve erdemleri geliştirmesi, demokratik toplumların birincil görevidir. Bunu sağlamada en etkili yöntem ise eğitimdir. Bu sayede kişilerde bilinçlenme artacak ve hayata adapte olmaları kolaylaşacaktır. Kişilik gelişiminde formal eğitim yanında, okul öncesi eğitim süreci de çok önemlidir. Bu yüzden okul öncesi dönemde çocuğun hayatında çokça yer tutan televizyonun, kamu yararı gözetilerek sosyal içerikli reklamlar ile zenginleştirilmesi bir avantaj olarak görülebilir. Bu gerekçeden hareketle bu çalışmada okul öncesi dönem çocukların demokrasi eğitimi konusunda bilinçlenmesi amacıyla sosyal içerikli reklamların önemi üzerinde durulmuş (kamu spotu) ve bir uygulama örneği hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
As opposed to classical advertising concept that aims to profit from marketing of an idea of product, advertisement with social content, aims to have persons adopt the behaviors which are for the good of society and individuals, by doing so, aims to cause changes in behavior and attitude of target audience. This practice, meaning, advertising campaigns with social content reaching out the society at large draws attention and raise awareness on specified topics. Television, which uses its visual and sound elements together, is an efficient mass media tool for communication therefore, it is effective on shaping the behaviors and attitudes. Also, the educators and researchers admit that television sending numerous stimulants to the children is shaping their world of perception and mental development. Having each child to develop opinions and virtues to express freely is first and foremost duty of democratic societies. The most effective method to provide that is education. Besides formal training in personality development, pre-school education process is very important. Consequently, enriching the television, that takes so much space in the life of children in preschool period with social content advertisements considering the public interest, can be seen as an advantage. From this point forth, in this study have focused on the importance of social advertisements (public service announcement) in order to raise awareness about children's pre-school education for democracy and an implementation example is prepared.