Yükseköğretimin finansmanında talep yönlü alternatif bir yöntem olarak eğitim kuponu uygulamaları
As an alternative demand-side financing mechanism in higher educaion: Education voucher practices
  1. Tez No: 413879
  2. Yazar: İLKER YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Maliye, Education and Training, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Yükseköğretimin Finansmanı, Yükseköğretimde Finansman Mekanizmaları, Kuponlar, Eğitim Kuponlar, Higher Education Financing, Financing Mechanisms in Higher Education, Vouchers, Education Vouchers
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren dünya genelindeki çok sayıda ülkede küreselleşme ve bilgi toplumuna geçiş süreçlerinin başlamasıyla birlikte yükseköğretim hizmetine yönelik dikkate değer bir bireysel talep artışı yaşanmıştır. Bu süreç içinde yükseköğretim sektöründe devlet ve özel kesim aktörleri, yükseköğretime yönelik sürekli büyüyen talebin eğitim ihtiyaçlarını gidermek amacıyla yeni politika ve finansman yöntemleri geliştirmeye başlamışlardır. Bunun sonucu olarak da eğitim kuponları, yükseköğretim sektöründe ve diğer eğitim kademelerinde arz ve talep kesimleri arsındaki dengenin kurulmasında alternatif bir finansman yöntemi olarak uygulamada yerini almıştır. Bu çalışmada eğitim kuponları yükseköğretimin finansmanına yönelik talep yönlü alternatif bir finansman mekanizması olarak tartışmaya açılmıştır. Çalışmada dünya genelinde yükseköğretimin finansmanında uygulanan mekanizmalar gösterilmiş; kamusal mal ve hizmetlerin finansmanında uygulanan kupon türleri ele alınmış; eğitim kuponu uygulamalarının dünya genelindeki bazı ülkelerde nasıl uygulandığı gösterilmiş; Türk yükseköğretim sektöründeki temel eğilimler incelenmiş ve çalışmanın ana konusu olan eğitim kuponlarının Türk yükseköğretiminin finansmanında talep yönlü alternatif bir yöntem olarak uygulanmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur. Sonuç olarak eğitim kuponu uygulamalarının Türk yükseköğretiminin finansmanında talep yönlü alternatif bir yöntem olarak uygulanabileceği ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Since the second half of the twentieth century, with the onset of globalization and transition to knowledge-based society in numerous countries around the world, a remarkable increasing individual demand had been experienced for the higher education services. Within this period state and private sectors actors have started to develop new political and financial methods in order to finance the needs of constantly growing demand for higher education. As a result, education vouchers, in practice, has taken place as an alternative financing method in higher education sector and other educational fields so as to establish the balance between demand and supply. In this study, education vouchers is discussed as an alternative demand-side financing mechanism in the financing of higher education. In this study, it is showed that mechanisms applied in the financing of higher education across the globe; and also discussed voucher types which is applied in the financing of public goods and services and showed how education vouchers are implemented in some countries around the world; investigated the main trends in the Turkish higher education sector and education vouchers which is the main subject of the study are recommended as an alternative demand-side financing mechanism for Turkish higher education sector. As a result, it is revealed that education vouchers can be applied as an alternative demand-side financing mechanism in the financing of Turkish higher education.