Francisco de Goya'nın eserlerindeki savaş imgelerinin sosyal gerçeklik olguları açısından incelenmesi
Examination of the war images in terms of social reality facts in Francisco de Goya's works
- Tez No: 413883
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELDA MANT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sosyal gerçeklik, İmge, Francisco de Goya, Social Realizm, İmage, Francisco de Goya
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu araştırmada İspanyol sanatçı Francisco de Goya'nın eserlerindeki savaş imgeleri sosyal gerçeklik olguları açısından incelenmiştir. Araştırmada savaş imgelerine, Goya'nın sanat anlayışına yer verilmiş, seksen beş baskıdan oluşan 'Savaşın Felaketleri' dizisinden üç gravür çalışması ve yağlı boya eserlerinden iki çalışması incelenmiştir. 'Feldman'ın Araştırıcı Sanat Eleştirisi Yöntemi' esas alınarak yapılan beş resmin analizi, sanatçının hayatı, dönemin sosyal, kültürel ve siyasi olguları araştırılmıştır. Eserlerin plastik elemanlarının nasıl, hangi amaçlarla kullanıldığından, Goya'nın, üslubu, kullandığı simgeleri ve yapıldığı dönemin toplumsal olaylarına kadar her yönüyle incelenmiştir. Araştırma tarama modelinde desenlenmiştir. Ayrıca nitel araştırma yöntemlerinden betimsel analiz yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Dört disiplinden (Sanat Eleştirisi, Sanat Tarihi, Estetik, Sanatsal Uygulamalar) biri olan Sanat Eleştirisi, sanat derslerinde kullanılan bir yöntem (Feldman'ın Araştırıcı Sanat Eleştirisi Yöntemi) aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre Goya, eserlerinin birçoğunda İspanya'nın Fransız işgali dolayısıyla çektiği acıları gördüğü zulmü, savaşın yıkımlarını uygarlık adına girişilen adımların nasıl felaketlere yol açtığını ve savaşın sonuçlarının fayda getirmediğini başarılı bir biçimde yansıtmaktadır. Aynı zamanda sanatçının bu olaylardan hangi boyutlarda etkilendiğinin de gözlendiği bir çalışmadır. Goya, eserleriyle burjuva toplumunun, aristokrasinin, otoritenin beklentilerine yanıt veren kişi değil, insani bir tavır sergileyerek halkın yanında yer alan, onların özgürlük tutkularını destekleyen, onları aydınlatan, bilinçlenmelerini sağlayan, eylemlere katılarak taraflı duruşunu sergileyen, bir sanatçıdır.
Özet (Çeviri)
İn this study, war images in the works of spanish artist, Francisco de Goya, have been examined in terms of social reality facts. These images have been analysed according to Goya's sense of art, his three engraving studies from“The Disasters of War”consisting of eighty-five pritings and according to the two of his oil paintings. Based one“Feldmann's Explanatory Art Critique Method”, the analysis of five Pictures have been carried out after the artist's life, and the social, cultural and political facts of the period being searched. İt have been discussed in every aspect from Goya's style, his symbol, for what pur poses the works' plastic elements are used to the social events at the time. The research has been designed in survey model. And it has been done using descriptive analysis method, one of the qualitative researches based on this model. The Art Criticism, which is one of the four disciplines (Art Criticism, Art History, Aesthetics Artistic Practices) has been carried out through. A method (Feldmann's Explanatory Art Critque Method) used in art classes. According to the results derived from the research, Goya reflected french occupation by stain, sufferings, cruelty, destruction of war, "How efforts made in the name of civilization caused disasters and the outcomes of the war didn't bring benefit in a successful way. Also, it is a kind of study in which you can see in what aspects the artist was affected by these events. Goya is influenced by these events. Goya isn't the person who meets the expectations of bouigeois society, aristocracy, but an artist who is on the societys side, supporting their desire for liberty, enlighting them and taking part in demonstrations.